Veste bună privind Schengen! Anunțul venit direct de la Viena: Ambele țări ar putea …
În decembrie 2022, Austria, puternic concentrată asupra problemelor legate de migrație, a blocat aderarea Bulgariei și României la Schengen, zona specială a UE lipsită de controale la frontiere. În timp ce Croației i s-a permis intrarea, Sofia și Bucureștiul au fost indignate.
La momentul respectiv, observatorii austrieci au atribuit veto-ul Vienei alegerilor regionale care urmau să aibă loc în Austria Inferioară la 29 ianuarie, care reprezintă inima conservatoare a ÖVP.
Comisarul european propus de Austria, Johannes Han, coleg de partid cu cancelarul Karl Nehammer, spune că România și Bulgaria ar putea fi primite în Spațiul Schengen în viitorul apropiat.
Acesta a mai declarat că înțelege motivul pentru care cancelarul austriac a folosit dreptul de veto, dar subliniază că nu este încântat de faptul că s-a ajuns în acest punct.
Este posibilă intrarea în Spațiul Schengen mai întâi cu spațiul aerian
Într-un interviul pentru televiziunea publică din Austria, comisarul european Johannes Han a lansat ideea intrării în Spațiul Schengen cu spațiul aerian mai întâi.
„Presupun, într-un viitor relativ previzibil, că ambele țări ar putea deveni membre ale Schengen. Nu sunt încântat de măsură (n.red. veto de la JAI), dar am o anumită înțelegere”, a spus Johannes Han.
În cadrul aceluiași interviu, comisarul european a fost întrebat dacă decizia cancelarului Karl Nehammer a afectat reputația Austriei, moment în care acesta a răspuns că lucrurile pot fi reparate.
Printre primele soluții în încercarea de a debloca situația este reprezentată de încercarea de a liberaliza zborurile în Schengen, aceasta fiind aplicabilă atât pentru România, cât și pentru Bulgaria.
Comisarul european nu a fost mulțumit de dreptul de veto al cancelarului Karl Nehammer
Deși nu a fost „mulțumit” de veto, Han a precizat că afluxul de solicitanți de azil cu care s-a confruntat Austria, aproximativ 80.000 de persoane neînregistrate, a fost o problemă pe care a recunoscut-o.
În viitor, UE va trebui să se asigure că politica de vize a candidaților la aderare se aliniază 100% cu cea a blocului, a subliniat comisarul austriac.
În 2022, decizia Serbiei de a permite călătorii fără viză pentru indieni și tunisieni a dus la o creștere semnificativă a cererilor de azil din partea cetățenilor acestor țări, scrie Euractiv.