Organizația Mondială a Sănătății a avertizat miercuri că noul coronavirus se răspândește într-un ritm îngrijorător în unele părți ale emisferei nordice, la câteva luni distanță de sezonul gripal de iarnă, transmite Reuters.

„Începem să vedem tendințe îngrijorătoare în unele țări”, a declarat Maria Van Kerkhove, conducător tehnic al OMS pentru COVID-19, în timpul unei intervenții pe o rețea socială.

„Vedem o creștere a spitalizărilor, în unitățile de terapie intensivă, în special în Spania, Franța, Muntenegru, Ucraina și unele state din Statele Unite. Acest lucru este îngrijorător pentru că nu am intrat încă în sezonul gripal”, a adăugat aceasta.

De asemenea, un alt motiv de îngrijorare, după cum spune Van Kerkhove este faptul că au crescut în multe țări spitalizările persoanelor tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, din cauza infectării cu COVID-19. În acest context, Dr. Mike Ryan, cel mai înalt expert al OMS în situații de urgență, a sfătuit persoanele cu risc crescut de infecție cu COVID-19 să se vaccineze neapărat împotriva gripei.

Un nou val de COVID peste Europa în octombrie și noiembrie

Pe de altă parte, OMS a anunţat luni că se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în octombrie şi noiembrie, după transmite AFP.

„Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri – tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil.

„Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta”, a spus oficialul, care a adăugat şi „un mesaj pozitiv”: „pandemia se va opri, la un moment dat”.

În Europa, în special în Spania şi Franţa, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus este în creştere evidentă de câteva săptămâni. Vineri, statele europene membre ale OMS au raportat peste 51.000 de cazuri noi, mai mult decât în aprilie, arată datele publicate de organizaţie. În acelaşi timp, numărul zilnic de decese este aproximativ acelaşi ca la începutul lui iunie, în jur de 400-500, conform aceleiaşi surse.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea