Vestea zilei pentru România! Anunțul momentului privind Schengen. Au anunțat acum

În cursul zilei de marți, 17 ianuarie, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a anunțat, în Parlamentul European de la Strasbourg, că țara sa dorește să includă pe ordinea de zi în Consiliul UE subiectul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Declarația cu privire la Spațiul Schengen a fost făcută la finalul dezbaterii dedicate prezentării programului de şase luni al Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE.

Premierul Suediei a mai spus că înțelege dezamăgirea celor două țări, subliniind că țara sa este pregătită să pună această chestiune pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene.

”Pe scurt – principalele noastre priorităţi au ca scop să contribuie la o Europă mai verde, mai sigură şi mai liberă”, a precizat prim-ministrul suedez.

Ucraina, prima prioritate

Ulf Kristersson a anunțat că prima prioritate este Ucraina, subliniind că victoria acestei țări este esențială pentru Europa și pentru întreaga lume.

”Prima noastră prioritate în calitate de preşedinte al Consiliului va fi să lucrăm – împreună cu Parlamentul European – pentru a promova securitatea Europei prin sprijinirea Ucrainei şi pentru a sublinia importanţa geopolitică a UE într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a spus premierul suedez, adăugând ”Rolul nostru în calitate de preşedinte al Consiliului înseamnă că trebuie să asigurăm continuarea sprijinului economic, politic, umanitar şi militar al UE pentru Ucraina. De exemplu, va trebui să monitorizăm progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce priveşte reformele – pe drumul său către aderarea la UE. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie să începem să lucrăm la soluţii pentru redresarea şi reconstrucţia Ucrainei, împreună cu partenerii noştri internaţionali”.

Tranziția ecologică, un alt domeniu crucial

Prim-ministrul suedez mai spune că tranziția ecologică este o sarcină care a devenit și mai urgentă din cauza războiului din Ucraina.

El spune că planul de reducere a emisiilor cu 55% până în anul 2030 este o sarcină vitală pentru atingerea neutralității în ceea ce privește dioxidul de carbon până în 2050, dar și pentru respectarea obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris.

Tranziţia ecologică are legătură cu competitivitatea pe termen lung a UE, a treia prioritate a preşedinţiei suedeze a Consiliului UE. În ultimele trei decenii, piaţa unică a încurajat o concurenţă sănătoasă şi a construit economii şi industrii puternice pe întreg continentul. În pofida acestui fapt, productivitatea este în urmă, iar tot mai puţine dintre cele mai mari firme de pe planetă au sediul în UE. În prezent, cheltuim mult mai puţin pentru cercetare şi dezvoltare decât SUA şi China, iar preţurile ridicate la energie ar putea îndepărta investiţiile din Europa, a atras atenţia Kristersson, estimând că este nevoie de o nouă strategie pe termen lung la nivelul UE pentru a stimula competitivitatea şi productivitatea.