Adevărul despre aceste pensii
Pensiile de serviciu continuă să fie un subiect aprins în spațiul public. Aceste pensii au început să fie oferite din anul 1997, după ce Guvernul condus la acea vreme de Victor Ciorbea a venit cu un proiect de lege în acest sens.
Oferirea de pensii de serviciu este o practică internațională în ceea ce îi privește pe magistrați. Totuși, în România, mai multe categorii profesionale beneficiază de acest drept.
Tudorel Toader a vorbit despre acest aspect și a subliniat că acordarea de pensii de serviciu este un drept.
„Aşa-zisele pensii speciale ale magistraţilor constituie un drept, nu un privilegiu.
Acesta este şi standardul UE, acordând pensie specială, chiar şi de la vârsta de 50 de ani, după exercitarea timp de 3 ani a demnităţii de judecător, la una dintre instanţele europene.
Pensia specială se justifică prin multele interdicţii şi incompatibilităţii impuse magistratului”, spune avocatul.
Tinerii au încredere în independența justiției
Acesta a mai spus că tinerii continuă să aibă încredere în independența justiției, chiar dacă pandemia i-a influențat.
„Magistratul român este magistrat european, cu precădere aplică normele juridice europene, valorificând dezlegările statuate prin jurisprudenţa instanţelor europene.
Hotărârile magistraţilor români sunt recunoscute în spaţiul juridic european, după cum, la rândul lor, magistraţii români recunosc hotărârile pronunţate de către magistraţii din celelalte state membre ale UE.
Statutul magistratului român trebuie să fie similar cu statutul magistraţilor europeni, magistratura fiind o demnitate publică, apărând drepturile şi libertăţile fundamentale, slujind binele public, valoare izvorâtă din exigenţele statului de drept.
Chiar dacă recenta pandemie a influenţat percepţia tinerilor asupra actului de justiţie, tinerii continuă să aibă încredere în independenţa justiţiei, să îşi dorească să devină magistraţi, într-o anumită măsură fiind depăşite dificultăţile admiterii la INM, unde se punea accentul pe testele grilă şi pe interviurile care nu puteau fi contestate”, spune acesta.
Cinci milioane de pensionari în România
Fostul ministru al Justiției a mai spus că în România există aproape 5 milioane de pensionari. Din tot numărul 183.000 beneficiază de venituri care nu țin de contributivitate, potriivt România TV.
„Din cei 183.000 de oameni, 5.000 sunt foști magistrați, adică su 3% din totalul celor care beneficiază de pensii de serviciu.
În România există aproximativ 5 milioane de pensionari. La nivel național, 183.000 sunt beneficiari de „venituri speciale”, deci care nu țin cont de contributivitate.
Aproximativ 5.000 sunt foști magistrați, ceea ce înseamnă sub 3% din totalul beneficiarilor de pensii speciale și 0,1% din totalul pensionarilor din țară”, arată el.