Așadar, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că numărul deceselor la nivel mondial este inacceptabil de mare, în contextul în care COVID-19 „circulă liber”.

Șeful organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că subvariantele Omicron continuă să genereze noi valuri de cazuri, spitalizări și decese în întreaga lume.

De asemenea, acesta a îndemnat guvernele din întreaga lume să implementeze măsuri precum folosirea măștii și îmbunătățirea ventilației.

Numeroase guverne au renunțat aproape complet la restricțiile privind coronavirusul, în urma lansării cu succes a vaccinurilor. Totuși, directorul general al organizației a subliniat că pandemia „nu este nici pe departe încheiată”.

„Sunt îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească – punând o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate și a lucrătorilor din domeniul sănătății, care sunt încorsetați. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendința de creștere a numărului de decese”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Printre variantele și subvariantele urmărite de OMS se numără BA.2.75 care a fost descoperită pentru prima dată în India în luna mai. Oamenii de știință spun că varianta ar putea fi capabilă să se răspândească rapid și să ocolească imunitatea de la vaccinuri și infecțiile anterioare.

OMS spune că pandemia nu s-a terminat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că infecţiile COVID-19 rămân o urgenţă de sănătate la nivel global, la aproape doi ani şi jumătate după ce boala provocată de noul coronavirus a fost catalogată astfel.

Comitetul de Urgenţă al OMS, alcătuit din experţi independenţi, a precizat într-un comunicat că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă.

Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o „decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.

Comitetul a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac „din ce în ce mai dificilă” evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat „inadecvarea supravegherii actuale” a pandemiei.