Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat pentru The Associated Press (AP) că guvernul său dorește un summit de „pace” în termen de două luni la Națiunile Unite, cu secretarul general António Guterres ca mediator.

Răspuns rezervat din partea ONU

„Așa cum secretarul general a spus de multe ori în trecut, el poate media doar dacă toate părțile doresc să medieze”, a declarat luni purtătorul de cuvânt asociat al ONU, Florencia Soto Nino-Martinez.

Kuleba a declarat că Rusia trebuie să se confrunte cu un tribunal pentru crime de război înainte ca țara sa să discute direct cu Moscova. Cu toate acestea, el a spus că alte națiuni ar trebui să se simtă libere să se angajeze cu rușii, așa cum s-a întâmplat înainte de un acord privind cerealele dintre Turcia și Rusia.

Interviul AP a oferit o privire asupra viziunii Ucrainei asupra modului în care războiul cu Rusia s-ar putea încheia într-o bună zi, deși orice discuții de pace ar fi la câteva luni distanță și ar depinde în mare măsură de negocieri internaționale complexe.

Kuleba a mai spus că este „absolut mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Volodimir Zelenski în SUA de săptămâna trecută și a dezvăluit că guvernul american a făcut un plan special pentru ca bateria de rachete Patriot să fie gata să fie operațională în țară în mai puțin de șase luni. De obicei, pregătirea durează până la un an.

Ucraina vrea să câștige războiul în 2023

Kuleba a declarat în timpul interviului de la Ministerul de Externe că Ucraina va face tot ce îi stă în putință pentru a câștiga războiul din 2023.

„Fiecare război se termină într-un mod diplomatic. Fiecare război se termină ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”, a spus el.

Comentând propunerea lui Kuleba, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de știri de stat RIA Novosti că Rusia „nu a urmat niciodată condițiile stabilite de alții. Doar pe ale noastre și pe cele ale bunului simț”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat săptămâna trecută că niciun plan de pace ucrainean nu poate avea succes fără a lua în considerare „realitățile de astăzi care nu pot fi ignorate” – o referire la cererea Moscovei ca Ucraina să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea, care a fost anexată în 2014, precum și alte câștiguri teritoriale.

Kuleba a declarat că guvernul ucrainean ar dori să organizeze summitul „de pace” până la sfârșitul lunii februarie.