Vestea cea mare despre pace a venit chiar acum! Decizie de urgență a ONU. Se întâmplă pe 22 februarie

Sursă: Dreamstime

Adunarea Generală a ONU pregătește o rezoluție importantă în ajunul primei aniversări a invaziei Rusiei în Ucraina. Documentul prevede, printre altele, condițiile în care se poate ajunge la pace în Ucraina și simplifică un plan de pace în 10 puncte anunțat de Volodimir Zelenski în noiembrie.

Un proiect de rezoluție propus spre adoptare de către Adunarea Generală a ONU, în ajunul primei aniversări a invaziei Rusiei în Ucraina, a subliniat necesitatea unei păci care să asigure „suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială” a Ucrainei.

O sesiune de urgență va începe la ONU pe 22 februarie

Proiectul de rezoluție din partea susținătorilor Ucrainei, obținut de Associated Press, este mai amplu și mai puțin detaliat decât planul de pace în 10 puncte anunțat de Volodimir Zelenski în noiembrie, transmite The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Adunării Generale, Paulina Kubiak, a declarat că o sesiune de urgență a Adunării Generale a ONU pe tema Ucrainei va începe la 22 februarie. Un vot este așteptat în ziua următoare.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova, a declarat luna trecută că Zelenski a dorit să vină la ONU pentru aniversare, dar așteptările privind o nouă ofensivă majoră a Rusiei l-ar putea reține în Ucraina, spun diplomații.

Adunarea generală a ONU a devenit cel mai important organism al ONU care se ocupă de Ucraina, deoarece Consiliul de Securitate, care este însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale, este paralizat din cauza dreptului de veto al Rusiei.

Pace în Ucraina „cât mai curând posibil”

Proiectul de rezoluție susținut de Ucraina a fost distribuit joi seară tuturor națiunilor membre ONU, cu excepția Rusiei și a aliatului său Belarus, iar negocierile asupra textului au început vineri după-amiază, potrivit diplomaților.

Acesta subliniază necesitatea de a se ajunge la „o pace cuprinzătoare, justă și durabilă” în Ucraina „cât mai curând posibil”, în conformitate cu principiile Cartei ONU.

Carta stipulează că toate națiunile membre ale ONU „se vor abține în relațiile lor internaționale de la amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a oricărui stat” și trebuie să rezolve disputele pe cale pașnică.

Ce mai este prevăzut în documentul ONU

Rezoluția propusă reiterează cererea anterioară a Adunării Generale ca Rusia „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” de la granițele recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei. De asemenea, se reafirmă că niciun teritoriu dobândit prin amenințarea sau utilizarea forței nu va fi considerat legal.

Toți prizonierii de război, deținuții trebuie să fie tratați în conformitate cu convențiile de la Geneva, continuă proiectul, și solicită „schimbul complet” al prizonierilor de război, eliberarea persoanelor reținute ilegal, „și întoarcerea tuturor celor internați și a civililor transferați și deportați cu forța, inclusiv a copiilor”.

Rezoluția propusă îndeamnă toate țările „să coopereze în spiritul solidarității pentru a aborda impactul global al războiului asupra securității alimentare, energiei, finanțelor, mediului, precum și asupra securității și siguranței nucleare”.

Aceasta ar deplânge „consecințele dezastruoase ale agresiunii împotriva Ucrainei în ceea ce privește drepturile omului și consecințele umanitare, inclusiv atacurile continue împotriva infrastructurii critice din întreaga Ucraină, cu consecințe devastatoare pentru civili”. De asemenea, va solicita respectarea deplină a dreptului umanitar internațional privind protecția civililor și a infrastructurii civile.