Franța vrea să înceapă negocieri cu Vladimir Putin pentru un tratat de pace în Ucraina. Emmanuel Macron continuă să aibă o poziție mai degrabă moderată față de Putin, în contextul conflictului din Ucraina. Președintele francez a avut discuții private cu liderul de la Moscova în repetate rânduri.

De data aceasta, Emmanuel Macron susține că Vladimir Putin ar putea scăpa de acuzațiile de crime de război la Curtea de la Haga, dacă președintele de la Moscova ar discuta despre pace și astfel, se va ajunge la un consens.

„Dacă în următoarele luni vom avea o fereastră de negocieri și va trebui să discutăm cu liderii de facto, atunci prioritare ar trebui să fie negocierile”, a declarat Emmanuel Macron, întrebat despre o eventuală condamnare a lui Vladimir Putin.

De asemenea, Macron a mai precizat că e nevoie de dovezi împotriva Rusiei și a liderilor săi, înainte de o condamnare.

Macron vrea Ucraina în NATO și UE

Liderul din Hexagon a mai subliniat nevoia de a găsi o soluție pentru aderarea Ucrainei la NATO și la UE.

„Europa nu trebuie să permită ca Europa de est să fie răpidă de Rusia pentru a doua oară”, a declarat președintele francez.

În plus, Macron a mai declarat că este nevoie de o analiză amănunțită a resurselor de război ale armatei Ucrainei, ce va fi realizată de susținătorii regimului Zelenski.

Emmanuel Macron pledează pentru o Europă mai puțin dependentă de direcțiile SUA
Președintele Emmanuel Macron a mai precizat că Europa trebuie să ajute Ucraina, dar în același timp, să se preocupe și de propria securitate.

„Securitatea și stabilitatea noastră nu trebuie lăsate la discreția votanților din SUA”, a declarat Macron.

Și în martie, Emmanuel Macron a avut un discurs acid la adresa SUA.

„A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu mai ai dreptul să gândeşti singur”, a comentat președintele.

„Suntem aliaţi ai SUA, aliaţi de încredere, solizi, angajaţi, dar suntem aliaţi care decidem pentru noi înşine”, a avertizat Macron.

Africa de Sud acordă imunitate la reuniunea BRICS

Altfel, autoritățile din Africa de Sud au anunțat, miercuri, că vor acorda imunitate diplomatică tuturor participanților la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor BRICS din iunie și la summitul șefilor de stat ai blocului comunitar din august, relatează Bloomberg.

„Acesta este standardul de acordare a imunității pe care îl facem pentru toate conferințele și summiturile internaționale organizate în Africa de Sud, indiferent de nivelul la care au loc evenimentele”, a spus ministerul.

O astfel de imunitate protejează participanții la astfel de evenimente de „jurisdicțiile țării gazdă”. Totodată, potrivit Bloomberg, Ministerul de Externe a mai precizat că „aceste imunități nu anulează niciun mandat de arestare care ar putea fi emis de nicio instanță internațională în legătură cu niciun participant la conferință”.