Franța solicită Chinei şi Indiei să îndemne Rusia să reînceapă negocierile de pace cu Ucraina

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunțat luni, 14 noiembrie 2022, că intenționează să le ceară preşedintelui Chinei, Xi Jinping, şi premierului Indiei, Narendra Modi, să îl îndemne pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să accepte reluarea negocierilor de pace pentru a opri războiul din Ucraina.

În cadrul Summitului G20 din Indonezia, Emmanuel Macron se va întâlni cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Conform informațiilor transmise de către Preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron îi va cere marți, 15 noiembrie 2022, lui Xi Jinping „să facă presiuni” asupra Rusiei pentru a se reașeza la masa negocierilor de pace şi pentru a respecta dreptul internațional.

„Oricare ar fi divergenţele, China nu vede cu ochi buni amplificarea tensiunilor şi a instabilităţii”, a transmis, luni, Preşedinţia Franţei, citată de cotidianul francez Le Monde.

Apoi, Emmanuel Macron va încerca miercuri, 16 noiembrie 2022, să îl convingă pe premierul Indiei, Narendra Modi, că „războiul din Ucraina nu este un lucru bun pentru nimeni”. Vă reamintim că, până acum, China şi India nu au condamnat în mod direct războiul din Ucraina, deşi au pledat pentru respectarea suveranităţii statelor.

Liderii națiunilor din emisfera sudică vor ca Rusia și Ucraina să reia negocierile de pace

Vă amintim că, în cadrul Forumului de Pace de la Paris, Emmanuel Macron a discutat cu liderii naţiunilor din emisfera sudică despre războiul din Europa de Est, care au cerut oprirea războiului prin negocieri de pace, în contextul în care efectele sale sunt resimţite la nivel mondial.

„Acest război declanşează foametea în emisfera sudică, deci nu este doar un război al naţiunilor din nord. Trebuie iniţiate negocieri de pace, America Latină ar participa la negocieri”, a spus, vineri, Alberto Fernandez, preşedintele Argentinei.

Preşedintele din Guineea-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, care prezidează şi Comunitatea Economică a Statelor din Vestul Africii (Cedeao), a denunţat că „pentru comunitatea internaţională, singurul lucru pe agendă este conflictul dintre Rusia şi Ucraina”, deşi există numeroase războiaie şi pe continentul african.

„Eu am impresia că, dacă ar exista un dialog serios, acest război s-ar putea încheia foarte rapid”, a adăugat Umaro Sissoco Embalo, cerând reluarea negocierilor de pace dintre Moscova și Kiev.

La rândul său, Emmanuel Macron și-a exprimat speranţa că Moscova și Kievul se vor reașesa la masa negocierilor, precizând, de atfel, că acest lucru trebuie să se producă numai atunci când „poporul ucrainean şi liderii ucraineni vor decide acest lucru, în termenii decişi de ei.”

Administraţia de la Kiev a anunțat, săptămâna trecută, că ar accepta reluarea negocierilor de pace cu Rusia dacă ar avea ca obiectiv restabilirea suveranităţii ucrainene asupra întregului teritoriu.

„Negocieri cu Rusia – principala condiţie a preşedintelui Ucrainei este restabilirea integrităţii teritoriale ucrainene”, a afirmat, recent, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Prezidenţial pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev.

Oleksiy Danilov a cerut şi „garanţii” privind dotarea Ucrainei cu sisteme antiaeriene moderne, cu avioane militare, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune.  „Strategia – acţiuni active pentru distrugerea rachetelor ruse înainte de a ajunge în aer, pe sol sau în mare”, a zis el.