Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a primit semnale de la Occident conform cărora Vladimir Putin și-ar dori să negocieze în mod direct cu el.
„Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a declarat Zelenski presei la Kiev. Potrivit acestuia, în locul tipicelor negocieri în spatele ușilor închise, a propus discuții publice cu Kremlinul, deoarece „Rusia duce un război public”.
Statele Unite au încercat să medieze negocierile
Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace în faza incipientă a războiului pe scară largă, fără a ajunge la vreun rezultat. Ucraina a transmis că nu va negocia cu Rusia până la o retragere militară completă de pe teritoriul său. Președintele Volodimir Zelenski a spus atunci că ar lua în calcul această posibilitate numai dacă Vladimir Putin nu va mai fi la putere.
Marți, președintele ucrainean le-a prezentat liderilor G20 un plan în 10 puncte pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, printre care se numără și retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor.
„Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă”, arăta unul dintre punctele planului.
Moscova însă nu a fost de acord. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a catalogat condițiile puse de Zelenski ca fiind „nerealiste”.
De-a lungul ultimelor săptămâni, generalul american Mark Milley a depus eforturi pentru găsirea unei soluții diplomatice, lupta îndreptându-se spre o perioadă de acalmie pe timpul iernii.
Acesta nu este însă susținut pe scară largă de către echipa de securitate națională a președintelui american Joe Biden, inclusiv de șeful diplomației americane, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Niciunul dintre ei nu crede că este timpul să pună presiune asupra Ucrainei în vederea negocierilor, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu discuția.
Credibilitatea lui Vladimir Putin, pusă sub semnul întrebării
Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, a dominat viaţa politică din Rusia timp de peste două decenii, timp în care e reformat Constituția, astfel putând candida încă de două ori, ceea ce ar însemna să rămână la putere până în anul 2036.
Liderul rus a început totuși să fie contestat, cel mai recent critic al său fiind ideologul Alexandr Dughin.
Acesta a publicat vineri, pe data de 11 noiembrie, un mesaj separat în care părea să critice Kremlinul după pierderea Hersonului, afirmând că puterea rusă nu mai poate ”să mai cedeze încă ceva”, iar ”limita a fost atinsă”.
Pe baza acestui mesaj, centrul american de analiză Institutul pentru Studiul Războiului a precizat că retragerea forţelor ruse din Herson a provocat ”o diviziune ideologică între personajele pro-război şi Vladimir Putin”, ceea ce ar deteriora credibilitatea președintelui rus.