Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat presei că Moscova nu va renunța niciodată la pretențiile sale asupra a patru regiuni ucrainene, pe care Rusia le-a anexat anul trecut în urma unor referendumuri catalogate drept false și ilegale de către Occident și de către Kiev.

Condițiile de pace ale Rusiei

„Există anumite realităţi care au devenit deja un factor intern. Mă refer la noi teritorii. Constituţia Federaţiei Ruse există şi nu poate fi ignorată. Rusia nu va putea niciodată să facă vreun compromis în legătură cu asta, acestea sunt realităţi importante”, a declarat acesta.

Rusia a anunțat în septembrie 2022, în cadrul unei ceremonii solemne, că a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. După aceea, printr-un decret constituțional, aceste patru regiuni ucrainene au fost declarate subiecte componente ale Federației Ruse.

Peskov a spus că Rusia ar fi deschisă la negocieri dacă Ucraina ar accepta controlul Moscovei în cele patru regiuni.

„Cu o stare a lucrurilor favorabilă şi o atitudine adecvată din partea ucrainenilor, această chestiune poate fi soluţionată la masa negocierilor. Dar principalul lucru este să ne atingem obiectivele”, a declarat el.

Trebuie menționat însă că trupele ruse nu dețin controlul complet asupra regiunilor ocupate.

Kievul a declarat, pe de altă parte, că înainte de a discuta despre un plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească Ucraina, inclusiv regiunile anexate recent și peninsula Crimeea, anexată de către ruși în 2014.

China vrea să medieze pacea între Rusia și Ucraina

China a transmis luni, 27 februarie, că urmărește un dialog între Rusia și Ucraina și o soluție pașnică pentru război. Ministerul chinez de Externe a afirmat că a menținut contactul cu toate părțile implicate în această criză, inclusiv cu Kievul.

Administraţia de la Beijing a insistat pentru lansarea negocierilor între Rusia şi Ucraina în scopul identificării unei soluţii politice pentru oprirea războiului izbucnit prin invazia militară rusă, deşi Moscova a semnalat că în prezent nu se întrunesc condiţiile de pace.

„Ideea centrală este să facem apel la pace, să promovăm dialogul, găsirea unei soluţii politice la această criză”, a declarat Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agenţia Reuters.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni, că examinează atent iniţiativa propusă de China pentru oprirea conflictului din Ucraina prin negocieri, subliniind însă că, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile de pace.

„Analizăm cu multă atenţie planul prietenilor noştri chinezi. Este un proces îndelungat. Deocamdată, nu observăm premisele pentru ca această situaţie să urmeze o evoluţie paşnică. Operaţiunea militară specială în Ucraina continuă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro.