Turcia consideră că pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina este necesară o „platformă de pace” cu o largă participare internațională. Ucraina a inițiat deja o platformă globală în acest sens, organizând în luna iunie și primul summit al păcii în Elveția.
Ministrul de Externe din Turcia, Hakan Fidan, este încrezător că, pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, trebuie creată o „platformă de pace” cu o largă participare internațională, potrivit agenției turce haber7.com, citată de RBC.
Turcia, despre o platformă de pace pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina
În cadrul unei reuniuni informale a Consiliului Miniștrilor de Externe al Organizației Statelor Turcice, Fidan a declarat că eforturile de pace „trebuie extinse pe o bază mai largă pentru a pune capăt războiului”.
„Este necesar să se creeze o platformă de pace care să prevină adâncirea polarizării, să aibă o participare și o reprezentare de înaltă calitate și să prioritizeze diplomația”, a adăugat el.
Ucraina a inițiat o platformă globală și a organizat primul summit al păcii în Elveția, la mijlocul lunii iunie. Comunicatul final a fost susținut de peste 80 de țări, inclusiv Turcia. Al doilea summit, la care ar putea participa Rusia, este planificat să aibă loc până la sfârșitul anului 2024.
Recent, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Vladimir Putin și a declarat că Ankara dorește să acționeze ca mediator pentru o „pace justă” între Ucraina și Rusia. Potrivit acestuia, o încetare a focului ar putea constitui baza consensului, urmată de o pace care să satisfacă ambele părți.
După cum a relatat Reuters, Erdogan i-a oferit lui Putin asistență pentru a pune capăt războiului, dar a fost refuzat.
Țările NATO vor conveni asupra unui pachet substanțial de sprijin pentru Ucraina la summitul din SUA
Sprijinirea Ucrainei va fi „cea mai urgentă sarcină” în timpul summitului NATO, care va avea loc săptămâna viitoare în Statele Unite, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
El a adăugat, de asemenea, că NATO va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în domeniul securității, cu un comandament condus de un general cu trei stele și câteva sute de persoane care vor lucra la sediul NATO din Germania și la centrele logistice din estul Alianței.
Secretarul general a menționat că toți aliații vor fi de acord cu sprijinul financiar pentru Ucraina. El se așteaptă, de asemenea, la un sprijin militar mai apropiat pentru Ucraina, în special la mai multe acorduri bilaterale de securitate și la eforturi în vederea îmbunătățirii interoperabilității militare.