Guvernul României va returna toți banii pensionarilor cu venituri lunare de peste 4.000 de lei în luna februarie

În luna februarie, Guvernul României va returna toți banii oamenilor cu pensii de peste 4.000 de lei, care au fost taxați ilegal în luna ianuarie. Ca să evite cheltuieli și mai mari cu posibile despăgubiri obținute în instanța judecătorească, Guvernul României vrea să dea banii aferenți unui an întreg, astfel:

  • pensie 4.500 de lei, CASS 50 de lei/lună, 600 de lei/an;
  • pensie 5.000 de lei, CASS 100 de lei/lună, 1.200 de lei/an;
  • pensie 6.000 de lei, CASS 200 de lei/lună, 2.400 de lei/an;
  • pensie 20.000 de lei, CASS 1.600 de lei/lună, 19.200 de lei/an;

„Pentru că decizia Curții Constituționale intră în vigoare de la data publicării motivării în Monitorul Oficial, care a fost în 28 decembrie 2022, pentru luna februarie, pentru 201.000 de seniori ai României, vom da înapoi sumele reținute pentru patru zile din decembrie și pentru luna ianuarie. Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani.

Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie. Suntem deja în discuție în Guvern pentru un act normativ pe care îl vom da în luna februarie, când vom putea da ordonanță de urgență, când va începe sesiunea parlamentară, și în acel act normativ se va cuprinde și modalitatea de plată a banilor pentru diferențele din ianuarie 2022- decembrie 2022”, a explicat, joi, Marius Budăi în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

SGG a solicitat Guvernului României să găsească o modalitate de restituire a banilor reținuți pensionarilor

Declarația sa a fost făcut-o la o zi după ce Secretariatul General al Guvernului (SSG) a anunțat că ar trebui adoptată o Ordonanță de Urgență prin care să se stabilească o modalitate de restituire a banilor reținuți pensionarilor cu venituri de peste 4.000 de lei, avertizând, totodată, că numărul pensionarilor afectați este atât de mare încât activitatea instanțelor judecătorești va fi blocată de procesele care vor duce la „consecințe grave” asupra bugetului de stat.

„Este previzibil faptul că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reţinute din pensie cu titlu de CAS, începând cu luna ianuarie 2022 și până la momentul încetării reținerii, vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României.

Doctrina și practica judecătorească s-au pronunțat în situații similare în sensul că nu pot fi menținute efectele nelegale ale unui act normativ declarat neconstituțional, plecând de la premiza că orice act emis în temeiul unei dispoziţii legale care aduce atingere valorilor şi principiilor constituționale este la rândul lui neconstituţional (quod nullum est, nullum producit effectum). De altfel, trebuie observat că prin art. 9 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 a fost creat cadrul legal în vigoare pentru învestirea instanţelor de contencios administrativ cu acţiuni formulate împotriva ordonanţelor guvernului”, a transmis Secretariatul General al Guvernului (SGG).

„Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul României ar putea să reglementeze efectele Deciziei Curţii Constituționale nr. 650/2022, printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informaţii.

În acest context, menționăm că într-o situație similară a fost adoptată OUG 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate. Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanțe de urgență care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG 130/2021 cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, a explicat SGG.