Cum vor fi majorate pensiile?

Așadar, următorul scenariu prevede o majorare a pensiilor cu 6, sau chiar 7 procente iar Ministerul Muncii va realiza mai multe simulări, inclusiv cu procente mai mici de atât.

Trebuie menționat că se dorește o majorare a pensiilor la nivelul coaliției de guvernare, dar şi creșterea salariilor bugetarilor. Acest lucru ar putea avea loc după prima jumătate a anului.

Scenariile luate în calcul de Ministerul Muncii

În cazul pensiilor, primul scenariu vizează o majorare maximă, de 12,3%, din cei 1% disponibili în PIB. Al doilea scenariu vizează o majorare de 6-7%, din cei 1% disponibili în PIB.

Amintim că până acum, totalul de cheltuieli din PIB pentru pensii a fost de 8,45%, în contextul în care limita este de 9,4% din PIB. Astfel, poate fi observat că mai este disponibil un singur procent din PIB, respectiv 13 miliarde de lei, pentru creșterea pensiilor.

Ce se întâmplă, de fapt, cu dosarele de pensii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus anterior că a discutat cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii (CNPP) şi că au stabilit ca procesul de recalculare a pensiilor să continue.

„Eu am discutat cu colegii din Casa Naţională de Pensii Publice şi cu cei din ţară şi foarte clar am stabilit împreună cu domniile lor că vom continua acest proces. Noi suntem acum în perioada în care, dosar cu dosar, se introduce în formatul electronic, dosar cu dosar se separă stagiile de cotizare în stagiile de cotizare perioadă contributivă şi stagiile de cotizare perioadă necontributivă sau asimilată. Noi lucrăm în continuare.

Atunci când va fi terminată şi asistenţa tehnică din partea Băncii Mondiale, când vom şti şi care este drumul de urmat cu legea, ce avem sau nu îmbunătăţit, cu siguranţă ne va fi mult mai uşor, pentru că în această perioadă noi în paralel lucrăm, în continuare, la recalculare”, a declarat ministrul Muncii, luni seară, la Realitatea Plus.

Marius Budăi a precizat, întrebat dacă există perspectiva majorării pensiilor, că înţelege aşteptările pensionarilor, dar nu poate da un răspuns, pentru că nu există o decizie luată în coaliţie şi nu vrea să „dezamăgească”.

„Clar este că avem anumite scenarii, avem anumite discuţii, a intervenit peste toate crizele şi criza asta din energie şi ce este acum. Nu sunt scuze. Din contră, pentru mine reprezintă motive în plus să mă ţin în continuare, indiferent de ce motive găsim, eu fac apel la toţi cei care sunt specialişti să găsim împreună soluţii cum să putem discuta o anumită flexibilizare, că nu e o renegociere în totalitate a PNRR-ului, e o discuţie pe o reformă asumată, mai ales că sunt lucruri neprofesioniste şi neconforme acolo.

Asta este, nu este o renegociere din temelii a PNRR, este o flexibilizare, a regândire a unei părţi dintr-o reformă, nu este nimic altceva”, a adăugat Marius Budăi.