Vestea cea mare despre pensiile din România! Este anunțul momentului pentru 8 milioane de români (DOCUMENT)

Sursa: Dreamstime

Datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022. Astfel, observăm că cifra este în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat la 31 ianuarie 2021.

Fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat o creștere de 15%. Date oficiale ASF

Un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arată că investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, este scris în raportul ASF.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 23,148 miliarde de lei (25,83%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,413 miliarde de lei, respectiv 7,15% din totalul activelor.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,814 milioane de participanţi în ianuarie, arată datele ASF. Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

621788c37b37c844008735

Contribuția pentru Pilonul II de pensii private obligatorii va crește semnificativ în 2024

Conform informațiilor transmise de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, contribuția pentru Pilonul II de pensii private obligatorii va crește semnificativ în 2024. Schimbarea respectivă reprezintă „o reducere şi mai mare a resurselor pentru Pilonul I de pensii.”

După anunțul public al Ministerul Muncii și Protecției Sociale, sindicatele au anunţat că se opun ferm schimbării respective, susținând că va avea un impact negativ asupra pensiilor de stat (Pilonul I).

„Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%.

Având în vedere că atât în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare –PNRR-, cât şi în Programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creşterea contribuţiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024”, scrie în nota de fundamentare a proiectului legislativ de OUG, care urmează să primească avizul Consiliului Economic şi Social (CES).

„Creşterea de la 3,75% la 4,75% înseamnă o reducere şi mai mare a resurselor pentru pilonul I de pensii, adică mai puţini bani la fondul public de pensii pentru pensiile aflate în plată. Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul nu cuprinde nici o analiză asupra impactului acestei măsuri.

După ce a pus toată contribuţia în sarcina lucrătorului, statul nu este capabil să colecteze toţi banii de pensie, oferind şi facilităţi capitalului (care reţine banii dar poate alege să nu-i vireze şi îl scuteşte în plus de obligaţia de a comunica lucrătorului situaţia plăţilor).