Ministrul Muncii i-a răspuns liderului PNL, Florin Cîțu în ceea ce privește cele 24 de jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Marius Budăi a precizat că la ministerul său „nu există nicio reformă întârziată”.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că nu există nicio reformă întârziată din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce.
Întrebat de ziarişti, la Palatul Parlamentului, cum îi răspunde liderului PNL, Florin Cîţu, care a lăsat să se înţeleagă că ministrul Muncii nu vrea să facă reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Budăi a spus: „Sunt atât de multe probleme încât eu cred că cetăţenii români nu se aşteaptă să îi răspund eu lui Florin Cîţu şi nici nu o să o fac. Vreau să vă informez că, din punct de vedere al Ministerului Muncii, nu există nicio reformă întârziată”.
Budăi: PNRR trebuie ajustat în legătură cu fondurile pentru pensii
Pe de altă parte, Budăi a precizat că în PNRR, referitor la pensii, există o prevedere privind majorarea procentului la pilonul 2, începând cu anul 2024.
„Este o prevedere din PNRR asumată nu de noi, PSD, de alţii. Ordonanţa este scrisă, prevederea este ca de la 1 ianuarie 2024 să se întâmple”, a explicat ministrul.
El a reafirmat că PNRR trebuie ajustat din punct de vedere al fondurilor alocate pentru pensii.
„Spun încă o dată că, mai ales din cauza a ceea ce se întâmplă acum, acest PNRR trebuie, cum vrem noi să spunem, renegociat, ajustat, îmbunătăţit. Eu refuz să îi ţin pe cetăţenii români 50 de ani săraci, cu procent de 9,4 (din PIB alocat pentru pensii) până în 2070, că aşa s-au gândit unii la un moment dat”, a menţionat Marius Budăi.
Ce a declarat președintele PNL?
Amintim că, Florin Cîţu a declarat luni, cu privire la cele 24 de jaloane din PNRR care trebuie îndeplinite până la finalul lunii martie și că „ministerele trebuie să îşi facă treaba”.
„Trei deja au fost îndeplinite în perioada în care eram eu premier, sunt două la Ministerul Finanţelor şi unul la ANAP. Câteva am văzut. Ministerul Justiţiei mi se pare că este în procedură parlamentară legea respectivă, celelalte nu ştiu dacă sunt în întârziere, există un comitet interministerial, eu doar am atras atenţia că 24 (n.r. jaloane) sunt importante şi deja a început lupta asta sau, de fapt, pentru a avea banii românilor trebuie să muncim, nu vin gratuit.
Florin Cîțu: Nu vrei să faci reforma, să vină altcineva să o facă
Sunt 30 de miliarde de euro, ministerele trebuie să îşi facă treaba şi ar fi bine ca cine crede că nu vrea să facă o reformă, de exemplu, nu vrei să faci reforma pensiilor că ţi se pare ţie că nu este… foarte bine, să vină altcineva să o facă. Nu vrei să faci reforma salarizării, nu vrei să faci reforma administraţiei, dar nu este corect faţă de români să rămâi acolo într-o poziţie şi când vine să faci acest lucru, nu faci. (…) Vom vedea pe 31 martie”, a spus Cîţu, la Senat.
Întrebat dacă se referă la ministrul Muncii, liderul PNL a precizat că a dat nişte exemple.
„Am spus trei reforme mari care trebuie făcute, dacă cineva nu vrea să le facă, să spună acum. Eu am dat un exemplu”, a subliniat Cîţu.