Vestea cea mare despre pensiile din România! Marius Budăi, anunț în direct la TV: Înseamnă pensii…

Sursă: Facebook, Marius Budăi

Ministrul Muncii a dat vestea momentului despre viitoarele pensii din România. Întrebat dacă pensiile tinerilor de azi vor fi mai mici decât cele ale părinților lor, Marius Budăi a precizat că acest lucru „nu este adevărat”. Ce explicații a dat ministrul?

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că pensiile nu vor fi mai mici în viitor pentru că veniturile românilor sunt în continuare majorate prin politica de creștere a salariului minim. Oficialul a răspuns astfel întrebării dacă vom avea pensii mai mici decât au acum părinții noștri.

„Nu este adevărat pentru că, în continuare, politica de creșteri salariale, politica de creștere a salariului minim, împing veniturile românilor în sus.

Bineînțeles că nu la un nivel care să fie neapărat mulțumitor, însă împing veniturile în sus. Asta, pe contributivitate, înseamnă și împingerea contribuțiilor în sus și înseamnă și pensii mai mari pe viitor”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Cumpărarea de vechime în muncă este permisă până la 1 septembrie 2023

Amintim că, românii mai pot cumpăra vechime în muncă doar până în vara acestui an, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent. Conform noii legi, acest lucru este permis până la data de 1 septembrie 2023.

Ministrul Marius Budăi precizează că urmează să fie luată o decizie cu privire la o eventuală continuitate a acestei măsuri.

„Există două tipuri de contracte. Contracte pe care le încheiem astăzi, de exemplu, care intră în vigoare de astăzi și se derulează pe viitor și tipuri de contracte pentru a achiziționa șase ani anteriori de vechime necesari îndeplinirii stagiului minim sau stagiului standard de cotizare.

Dacă ne referim la prima speță pe care v-am prezentat-o, se vor încheia în continuare, de acum încolo, pentru că vor fi prezente probabil și pe viitor în legea pensiilor.

Dacă ne referim la a doua speță, legea spune că până în 31 august, acest an, se mai pot achiziționa șase ani. Vă informez că, în a doua jumătate și chiar pe tot parcursul anului 2022, a scăzut numărul de cereri, iar măsura derulează de foarte mulți ani. Prima dată au fost cinci ani, după care s-a ridicat la 6 ani și continuăm această măsură și în acest an până la 31 august.

În funcție de dinamica activității din acest an, vom lua decizia dacă mai continuăm, dacă mai este necesar să continuăm cu această măsură sau nu. Cert este că numărul de solicitări a scăzut foarte mult”, a mai spus Marius Budăi.

Un proiect legislativ ar putea schimba data limită

Un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului în care viitorii pensionari îşi pot cumpăra vechime în muncă a fost depus de deputata USR, Oana Ţoiu. Dacă iniţiativa va fi aprobată, „zeci de mii de români îşi vor putea completa anii de vechime” şi nu vor rămâne în afara sistemului de pensii contributive.

Proiectul propune prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual este 1 septembrie 2023.

„De asemenea, proiectul USR propune ca plata contribuţiei sociale datorate să se poată efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026. Posibilitatea de completare a anilor lipsă de vechime, dar nu mai mult de şase ani, prin plata voluntară a contribuţiilor sociale, a fost folosită în 2021 de 20.000 de persoane”, se arată în comunicatul USR.