Vestea cea mare despre pensiile din România! Surpriză totală pentru 8 milioane de români

Sursă: Dreamstime

Datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au încheiat luna februarie a acestui an cu active de 88,4 miliarde de lei. Acestea reprezintă cei mai mari investitori ai companiilor listate la Bursa de la Bucureşti (BVB).

Cum au încheiat luna februarie cele șapte fonduri de pensii Pilon II? Date oficiale ASF

Așadar, datele înregistrate de Datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că activele sunt în scădere uşoară faţă de finalul anului precedent în principal ca urmare a declinului indicelui prin­cipal BET cu 2,6% în acest interval de timp.

Totuși, activele fondurilor au urcat cu 11,3 mld. lei, respectiv 15%, comparativ cu februarie 2022, ca urmare a contribuţiilor salariaţilor ro­mâni şi ca urmare a aprecierii co­taţiilor din portofoliu.

În fe­bruarie 2022 activele Pilon II au scă­zut cu 1,1 mld. lei, aceasta fiind lună în care Bursa de la Bucureşti – acolo unde fondurile au circa 20% din active, s-a depreciat cu 4% ca urmare a războiului izbucnit în Ucraina (24 februarie 2022). Din 24 februarie şi până la finalul lunii BET a scăzut cu 3,7%.

Crește contribuția la Pilonul II

Anterior, deputatul PNL Gheorghe Pecingină, secretar general adjunct al partidului, a transmis că a depus, alături de colegi, amendamentul la proiectul de lege 35/2022 care are rolul „de a oferi un sprijin real şi efectiv angajaţilor”. Acest amendament vizează o creștere pentru contribuţiile la fondurile de pensii din Pilonul II.

Amendamentul modifică Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescând procentul pentru contribuţiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, faţă de 3,75%, cât este în prezent.

„Mărirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitenţe mai mari la împlinirea vârstei legale de pensionare. Totodată, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investiţional mai mare în economia românească şi costuri mai mici de finanţare a deficitului bugetar”, a mai transmis liberalul.

Menționăm că, sindicatele au reacționat împotriva acestor modificări. Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS), au declarat că în cadrul PNRR sunt făcute foarte multe angajamente la presiunile unor structuri de lobby, printre acestea și cel referitor la Pilonul II de pensii.

„Cum este posibil ca Guvernul să vină în acest moment cu o propunere de OUG pentru creșterea cotei contribuției de asigurări sociale transferată la pilonul 2, în condițiile în care nu are încă rezultatele analizei consultantului pe această temă? De ce 4,75 și nu 25%? Disprețul ni se pare însă și mai mare dacă avem în vedere și restul angajamentelor asumate prin PNRR referitor la Pilonul 2 de pensii. Pare că Guvernul Cîțu a luat cu „copy – paste” din solicitările administratorilor de fonduri de pensii și fără nici o urmă de discernământ și le-a asumat ca politică publică”, se arată într-un comunicat transmis de BNS.