Alina Gorghiu, ministrul Justiției, nu mai vrea că pensionarii români să fie nevoiți să meargă în instanța de judecată pentru că le-a fost calculată greşit pensia.
Vestea cea mare despre recalcularea pensiilor
Alina Gorghiu a anunțat, sâmbătă, că nu mai vrea ca pensionarii români să meargă în instanța de judecată pentru că le-a fost calculată greșit pensia. În prezent, în sistemul de justiție sunt în curs de soluționare circa 12.600 de dosare în care se solicită recalcularea pensiilor. Dintre acestea, circa 6300 de dosare au fost depuse numai în 2023. În total, sunt un milion de dosare.
De la 1 ianuarie 2011, au fost judecate peste 109 mii dosare având ca obiect recalcularea pensiilor. Foarte multe pierdute de statul român. În 2022, doar în județul Argeș, cheltuielile de judecată pe care a trebuit să le plătească statul român ajung la 1,4 mil de lei.
„Îi mulțumesc domnului președinte Victor Paul DOBRE pentru invitația de a fi alături de Organizația Seniorilor Liberali, în cadrul Școlii de Vară! Felicitări tuturor colegilor seniori pentru bunele exemple pe care ni le oferiți! Unii aleg să vorbească despre pensionari, despre seniori doar în termeni de categorii vulnerabile și de pensii. Nu e așa! Sunteți o resursă extraordinară pentru societate”, a scris, sâmbătă, Alina Gorghiu pe contul ei de Facebook.
Noua Lege a Pensiilor
Marcel Ciolacu a făcut, la rândul său, un anunț important pentru pensionari. Sâmbătă, el a anunțat că implementarea unei noi lege a pensiilor este o prioritate pentru PSD. Ea ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Potrivit lui, noua lege a pensiilor este necesară pentru a elimina discrepanțele din sistemul de pensii.
„Este nevoie de o nouă lege a pensiei, a devenit o prioritate a grupurilor parlamentare PSD. Mi-aș dori să în vigoare cu data de 1 ianuarie”, a spus, sâmbătă, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă.
Cât de mult va creşte punctul de pensie în 2024?
Potrivit Legii pensiilor, Guvernul României va fi nevoit să mărească consistent pensiile românilor. Majorarea ar trebui realizată începând cu data de 1 ianuarie 2024. Se preconizează că aceste majorări vor avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat.
Dacă Executivul își va respecta propria lege, punctul de pensie ar trebui să atingă valoarea record de 2.081 de lei. Acest rezultatul prevederilor legii, care anunță o majorare de 16,6% începând cu 2024. Vă amintim că nivelul punctului de pensie este momentan la doar 1.785 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii.
Legea prevede că punctul de pensie va fi ajustat anual în funcție de inflație. Ajustarea ar trebui realizată cu o creștere suplimentară. Această creștere adițională se calculează ca fiind 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut înregistrat în anul precedent.
Cu toate că legea stabilește clar criteriile pentru ajustarea pensiilor, la nivel guvernamental se caută porțite de evitare. Discuțiile includ și o posibilă etapizare a majorării acestora. Etapizarea ar presupune o creștere la 1 ianuarie și una suplimentară la 1 septembrie.