Nicolae Ciucă: Planul de colectare a veniturilor a fost realizat. Salariile pot crește
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că planul de colectare a veniturilor a fost realizat de către Ministerul Finanțelor și că au fost efectuate o serie întreagă de cheltuieli, menținând deficitul într-o marjă care îi obligă să fie cât se poate de precauți.
El a fost întrebat despre majorările salariale care urmează să fie implementate de către Executiv și dacă se preconizează o tendință de creștere a încasărilor în următoarele luni sau dacă vor fi necesare împrumuturi.
”Nu vreau să speculez pe un astfel de subiect pentru că nu am discutat până în momentul de faţă nici măcar pe simulări pe un astfel de subiect. Ceea ce vă pot spune de la ministrul Finanţelor este că încă din ianuarie şi până în aprilie, la bugetul de stat a fost realizat planul de colectare a veniturilor, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire acestui sistem”, a precizat președintele Senatului.
Ciucă a mai afirmat că, în același timp, este posibil să se observe că au fost făcute investiții și au fost efectuate cheltuieli considerabile, care au menținut deficitul într-o marjă care obligă la precauție.
Marcel Ciolacu a anunțat creșterea salariilor din Învățământ și Sănătate
Premierul Marcel Ciolacu a apărut în emisiunea Antena 3 CNN, unde a discutat despre angajamentul de majorare a salariilor pentru profesori și personalul din domeniul sănătății. Începând cu luna iunie, vor fi implementate următoarele creșteri salariale: o majorare de 20% pentru angajații din sistemul sanitar, tot 20% pentru cei din domeniul asistenței sociale și 7% pentru cadrele didactice.Impozitarea muncii este ridicată în România
Premierul Marcel Ciolacu a abordat și problema impozitării muncii în România, în lumina anunțurilor de proteste făcute de Blocul Național Sindical și de alte organizații sindicale din diverse domenii. Aceste proteste urmează să înceapă de mâine, iar motivul principal al lor este nemulțumirea față de nivelul ridicat al taxelor pe muncă.
Marcel Ciolacu a menționat că impozitele discutate nu sunt de anul acesta și a subliniat faptul că impozitarea muncii este ridicată în România, în special pentru veniturile mici, în comparație cu alte țări din Europa. El a adăugat că aproximativ o treime dintre români au salariul minim pe economie și că o reducere a impozitării pentru aceste venituri ar putea face o diferență semnificativă.
Perspectiva lui Ciolacu a fost că ar trebui să se facă deduceri la impozitarea muncii pentru a sprijini dezvoltarea serviciilor, cum ar fi pilonul II de pensii. Propunerea sa a fost de a aloca o parte din fondurile colectate de stat către pilonul II de pensii, considerând că aceasta ar necesita un efort bugetar de peste 1% din PIB.
El a menționat că în alte state, serviciile private în domeniile sănătății, educației și pensiilor sunt dezvoltate și că deduceri din impozitele pe muncă ar putea încuraja cetățenii să își asigure servicii private. În final, el a exprimat frustrarea sa față de abordarea ad-hoc și lipsa privirii către sistemele care funcționează în ultimii 30 de ani.