Președintele UDMR a transmis un nou mesaj cu privire la refuzul Austriei de a permite aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Astfel, Kelemen Hunor a subliniat că România trebuie să-şi continue demersurile, fără a ceda „şantajului neruşinat”.
Kelemen Hunor: Nu vom ceda şantajului neruşinat
Așadar, liderul UDMR a spus vineri, 16 decembrie, că decizia Austriei este „abominabilă şi stupidă”, dar și „incorectă, imorală şi neruşinată”. În acest context, spune el, Românie trebuie să-și continue drumul către spațiul Schengen cu „demnitate, curaj şi fără compromisuri”.
„Decizia abominabilă şi stupidă a Austriei, o decizie incorectă, imorală şi neruşinată ca joc politic. România, în urmă cu 11 ani, a îndeplinit condiţiile tehince de aderare şi toate acestea le-a demontat în momentul de faţă Austria doar pentru că a putut, pentru că o problemă internă a Austriei nu poate fi rezolvată nicidecum fără defăimarea altora.
Noi trebuie să ţinem în continuare morţiş de principiile noastre, trebuie să ne continuăm munca, trebuie să cerem lărgirea Schengen cu demnitate, curaj şi fără compromisuri. Nu vom ceda şantajului neruşinat al Austriei”, a declarat Kelemen Hunor, la Cluj-Napoca, la o reuniune a a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR.
Kelemen Hunor spune că România a îndeplinit toate criteriile necesare prevăzute în acord
Amintim că liderul UDMR a spus anterior că „austriecii” sunt de vină pentru ratarea în Consiliul JAI a votului privind intrarea ţării noastre în Schengen, având în vedere că România a îndeplinit toate criteriile necesare prevăzute în acord.
„România a făcut ce avea de făcut, nimeni nu ştia că se întoarce Austria aşa brusc. (…) Nu avem de ce să reproşăm unii altora nimic în acest moment. Dacă ar fi fost o problemă cu criteriile tehnice, atunci sigur că ar fi fost îndreptăţit oricine să ne spună „nu v-aţi făcut treaba cei de la guvernare”. Şi supărarea de aceea este foarte mare. Am fost umiliţi pe nedrept. Sigur că sunt furios. (..) Austria a făcut o măgărie şi, în loc să meargă pe evaluarea tehnică, aşa cum ar fi trebuit, a dat un vot politic”, a mai spus liderul UDMR la Digi24.
Kelemen Hunor a susținut și că Austria „a încălcat Acordul Schengen” care nu vorbeşte despre criterii politice, ci de criterii tehnice.
România are pierderi de 25 de miliarde de euro din cauza respingerii în spațiul Schengen
În altă ordine de idei, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat joi că pierderile suferite de România după ce nu a fost acceptată în Spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro.
„Exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro – parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene. Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti.
Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am văzut o analiză a unei dintre companiile din Big Four – calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a spus Lucian Bode.