Polonia susține aderarea României la Spațiul Schengen
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri, 18 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe din Republica Polonă, Zbigniew Rau.
Șefii celor două diplomații au subliniat caracterul excelent al relațiilor de Parteneriat Strategic dintre România și Polonia, cu precădere pe dimensiunea politică și de securitate. Cei doi miniștri europeni au discutat cu prioritate despre organizarea, în prima parte a anului 2023, a celei de-a doua ședințe comune a Guvernelor României și Poloniei.
Șeful diplomației române a transmis mulțumiri pentru sprijinul ferm și activ al Poloniei privind aderarea României la Spațiul Schengen. Zbigniew Rau a reiterat susținerea puternică și activă a Poloniei pentru obiectivul aderării României cât mai curând posibil la zona de liberă circulație din Europa și a evidențiat că țara sa va continua să sprijine eforturile României, inclusiv în dialogul cu statele membre din UE, exprimându-și speranța într-o evoluție pozitivă pe acest dosar, având în vedere că este corect din toate punctele de vedere ca România să adere cât mai curând posibil la Spațiul Schengen.
Bogdan Aurescu a arătat că România dorește intensificarea dialogului politic bilateral pe toate componentele, precum și în formatele trilaterale de consultare avute împreună cu Polonia, inclusiv Trilaterala România-Polonia-Turcia. Cei doi oficiali europeni au avut și un schimb de vederi privind agenda actuală de securitate, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În perspectiva Summitului NATO ce va fi găzduit în 2023 de Lituania, la Vilnius, precum și a Ministerialei de Externe a NATO din aprilie 2023, cei doi miniștri europeni au discutat despre perspectivele de cooperare în cadrul Formatului București 9, fiind evidențiată valoarea adăugată deosebită a formatului, precum și importanța menținerii ritmului consultărilor și cooperării în acest format pentru promovarea priorităților comune, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ministrul Afacerilor Externe (MAE).
Aderării României la Spaţiul Schengen va fi pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene
Vă amintim că prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a anunțat că țara sa este pregătită să pună pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Din punctul de vedere al europarlamentarului Eugen Tomac, acest anunț este un semnal politic important.
Cel mai probabil, votul nu va avea loc la Consiliul JAI din luna martie, în condiţiile în care Austria încă blochează România, iar Olanda încă blochează Bulgaria, în ciuda acestui fapt europarlamentarul declară că este rezervat pentru că din Austria nu au venit până acum „niciun semn de normalitate”.
„Cred că acest semnal politic transmis astăzi în plenul Parlamentului European reprezintă un prim pas în care se pot schimba lucrurile. Cel puțin am văzut un șef de guvern care deține președinția Uniunii Europene, care pentru prima dată, foarte ferm și clar, a spus dar știm că sunteți dezamăgiți, susținem să fie pusă pe ordinea de zi extinderea spațiului Schengen. (…)
Sunt, personal, însă extrem de rezervat, pentru că am văzut că până la această oră, cel puțin în ceea ce privește Austria, nimeni nu a dorit să dea niciun semn de normalitate. Atât timp cât noi îndeplinim toate criteriile, nu din acest an ci din 2010.
S-au desecretizat documente ale Comisiei Europene prin care putem constata că încă de atunci lucrurile erau destul de limpezi și de clare. Însă aici nu mai avem parte de un conflict politic, aici, din păcate, avem parte de un conflict juridic, pentru că deși comisia spune DA, Parlamentul spune DA, Consiliul European blochează prin Austria, în cazul nostru, acest drept legitim”, a spus, marți seară, Eugen Tomac, relatează Antena 3 CNN.