Vestea cea mare despre Schengen! Ambasadoarea Suediei a venit cu mai multe precizări în ceea ce privește aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a vorbit și el despre acest subiect și a spus că țării noastre i-au fost negate așteptările.
Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hydén, a afirmat, joi, 12 ianuarie, că dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile. Mai exact, atunci când Austria îşi va schimba poziţia faţă de România, iar cu privire la România şi Bulgaria vor fi mult mai clare.
Dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile
În cadrul conferinţei de lansare a Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene, diplomatul suedez a declarat următoarele: „Aş vrea să ating o chestiune foarte importantă preluată de la Cehia şi o să o abordez cu prioritatea pe care o merită şi anume problema Schengen. Suedia a votat în favoarea României în cadrul Consiliului JAI şi România a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a avea un rezultat pozitiv.
Din păcate, au fost blocate România şi Bulgaria. Ministrul Justiţiei Suediei, care se ocupă de această chestiune la noi în ţară, a spus imediat în cadrul unei şedinţe a cabinetului că Suedia va continua să depună eforturi pentru a ajuta aceste două ţări. Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia, aceasta este o chestiune foarte importantă şi vom încerca să găsim o soluţie. Colaborăm îndeaproape cu România pe această temă şi cu toate părţile interesate şi implicate. Dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile, adică atunci când Austria îşi va fi schimbat poziţia faţă de România şi practic atunci când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria. Suedia este angajată pe această cale şi va depune eforturi.”, a declarat ambasadoarea Suediei la Bucureşti.
La întrebarea dacă în timpul preşedinţiei Suediei la Consiliul Uniunii Europene subiectul Schengen va ajunge pe agenda Consiliului JAI, Therese Hydén a precizat că „Preşedinţia suedeză a primit astfel de abordări cu privire la consultări bilaterale cu ţările implicate în acest subiect. Acesta este procesul care a început, când anume se va finaliza e prea timpuriu să spunem. La ce putem să ne angajăm noi, preşedinţia suedeză, este să lucrăm cu toţi partenerii implicaţi . Uşile noastre sunt deschise pentru consultări şi încurajăm aceste discuţii şi ne aşteptăm şi la un spirit constructiv pentru toate părţile implicate”.
Bogdan Aurescu susține că aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România
Bogdan Aurescu, șeful diplomaţiei române a amintit, în conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la Bucureşti în contextul preluării Preşedinţiei Consiliului UE, maniera în care ţara noastră a gestionat situaţia creată de războiul din Ucraina, demonstrând că România a fost un „gardian de facto al securităţii UE”.
În privința votului împotriva aderării la spaţiul Schengen de la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, Bogdan Aurescu a afirmat „României i-au fost nedrept negate aşteptările sale legitime”.
„Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze.”, a spus diplomatul, arătând că ţara noastră se află în „cea mai favorabilă poziţie de până acum”. „Nu o luăm de la zero, ci construim pe tot ce am obţinut până acum.”, a completat Aurescu.