În perioada 25-27 ianuarie va avea loc la Stockholm o reuniune informală a Consiliului JAI, convocată de Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, eveniment la care a fost invitat și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. În acest context, ministrului i s-a cerut să readucă în discuție aderarea României la Schengen.
PNL: Subiectul aderării nu trebuie forțat
Liberalii au spus că reuniunea reprezintă un moment important și au dat asigurări că vor fi purtate negocieri, dar subiectul aderării nu trebuie forțat, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
„România va deveni membră a spațiului european de liberă circulație, asta este o certitudine. Iar îndeplinirea acestui obiectiv național primează în fața oricăror jocuri politice de moment sau a câștigării unor „pariuri” referitoare la date-limită, lansate în presă”, a subliniat reprezentantul liberalilor pentru Adevărul.
Ionuț Stroe a punctat că România are nevoie de o lămurire în ceea ce privește votul Austriei și votul mixt al Olandei pentru a-și garanta o decizie favorabilă privind aderarea.
„Între 25-27 ianuarie, la Stockholm, în Suedia, va avea loc un Consiliul informal JAI, ocazie cu care România va stabili o serie de discuții și negocieri strategice. Momentul din 25-27 ianuarie este important pentru continuarea procesului, având o strategie responsabilă, fără a forța punerea pe agenda următorului Consiliu JAI a aderării României la Schengen. Cine pune astfel de presiuni vrea să pună în dificultate România și periclitează întregul demers”, a mai completat Stroe.
PMP: Reuniunea este oportunitatea pentru discuții
De asemenea, preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, are oportunitatea de a pune în discuţie problema aderării României la spaţiu Schengen în cadrul reuniunii informale a Consiliului JAI, organizată la Stockholm pe 25 ianuarie, la care demnitarul român a fost invitat să participe.
„Pe 25 ianuarie, domnul Bode este invitat la Stockholm, la o reuniune informală a Consiliului JAI, ne anunţă Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care a convocat această şedinţă. Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuţie, chiar şi într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spaţiul Schengen.
Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverenţa şi capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reuşite decât până acum. Deci, toţi ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal”, a scris Tomac, vineri, pe Facebook.
PSD: Subiectul aderării trebuie să rămână pe agenda europeană
Anterior, în cursul zilei de marți, europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu spunea că este important ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Acesta a subliniat că ţara noastră trebuie să se folosească în acest sens de două momente cheie ale începutului de an – reuniunea informală a Consiliului JAI din Suedia din 25-27 ianuarie şi reuniunea Consiliului European din 9-10 februarie.
„Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spaţiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent şi cu profesionalism. Avem nevoie de o acţiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel şi de o mai bună cooperare între toţi cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru ţara noastră.
Toţi am văzut ce a putut face Croaţia, prin aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deşi a intrat în Uniunea Europeană după România”, a transmis Victor Negrescu.
El a punctat că „este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria şi pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie”.