Subiectul Schengen continuă să fie pe agenda publică. Clasa politică caută soluții pentru ca România să adere cât mai repede la spațiul de liberă circulație. Europarlamentarii sunt unii dintre actorii politici cei mai implicați pe acest subiect. Din această perspectivă, Dragoș Tudorache a prezentat strategia care ar trebui avută în vedere.
Europarlamentarul Dragoș Tudorache este de părere că autoritățile de la București ar trebui să să construiască o strategie de negociere împreună cu Bulgaria în dosarul Schengen.
„Trebuie să abordăm partea bulgară. Trebuie să vedem împreună și să construim o strategie de negociere împreună cu partea bulgară, să vedem cum anume putem face, care sunt rezervele pe partea cealaltă, austriacă, olandeză, care au dus la discuția unui decalaj între România și Bulgaria, să vedem cum putem compensa acest lucru, ce ar putea partea bulgară să accepte în ceea ce privește poate la nivel tehnic un eventual decalaj de calendar”, a susținut Tudorache la RFI.
În opinia sa, ar trebui începută o discuție cu vecinii bulgari, după care știind foarte bine care sunt limitele de negociere ale bulgarilor, împreună eventual cu aceștia, abordată Olanda și apoi abordată Austria. El a susținut că toți acești pași trebuie făcuți înainte de a reîncepe o discuție la nivelul Consiliului.
Tudorache avansează ideea unui calendar tehnic diferit
Eurodeputatul Renew Europe crede că „de data aceasta, trebuie făcute temele altfel decât au fost făcute data trecută”.
„De aceea, trebuie discutate în această ordine și în această secvență, întâi văzut cu partea bulgară ce sunt bulgarii dispuși să accepte în ceea ce privește un eventual hai să nu-i spunem decalaj, dar poate un calendar tehnic diferit”, a spus europarlamentarul.
El a amintit că o rezervă mare pe care atât Olanda, cât și Austria o au față de Bulgaria este frontiera între Turcia și Bulgaria, o frontieră vulnerabilă în ochii mai ales ai Austriei, care este preocupată de chestiunea migrației și a fluxurilor care vin dinspre acea parte a Europei, pe acea rută care începe acolo practic și atunci.
Trebuie văzut ce anume e nevoie de făcut pe partea bulgară
De aceea, a continuat el, trebuie văzut ce anume e nevoie de făcut pe partea bulgară, pentru a întări controlul acelei frontiere, ce anume se poate adopta ca și măsură compensatorie care să mulțumească așteptările olandezilor și austriecilor și poate pentru acea frontieră terestră se poate gândi un calendar tehnic diferențiat, față de frontierele aeroportuare, de exemplu sau față de celelalte frontiere.
„Deci sunt elemente de detaliu tehnic care trebuie discutate întâi cu partea bulgară, pentru a vedea ce sunt dispuși ei să accepte și apoi, înarmați cu aceste cunoștințe (…), mers fie separat, fie împreună cu bulgarii, mers și început discuțiile cu partea olandeză și austriacă, pentru a vedea dacă un astfel de calendar tehnic, așa cum l-am pregătit cu partea bulgară poate fi acceptabil sau ce elemente de nuanță se pot adăuga, pentru a satisface așteptările celorlalte guverne”, a conchis Tudorache.