În ziua de miercuri, 1 februarie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „România lui Cristache”. De această dată, Dan Dungaciu, profesor universitar și analist geopolitic, a vorbit despre războiul din Ucraina și modalitatea în care s-ar putea încheia conflictul.
Cum se va încheia războiul din Ucraina? Un specialist dezbate subiectul: A crezut că neutralitatea este suficientă
Dan Dungaciu, profesor universitar și analist geopolitic, a vorbit în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube al „HAI România” despre războiul din Ucraina și modalitatea în care s-ar putea încheia.
„Dacă războiul se încheie, cum s-a spus, cum s-a sperat, într-o victorie completă a Ucrainei altfel s-ar fi gândit Estul, pentru că noi am fi avut-o un Est puternic, în special Polonia și Ucraina, Marea Britanie, statele baltice, flancate de America, care ar fi depășit cu mult vechea Europă în termeni strategici.
Noi ar fi fost, dacă vreți, conducătorii strategici a Europei, n-ar mai fi fost nici Germaniei, nici francezii, într-un asemenea scenariu. Și Ucraina ar fi fost o nouă putere debordantă în această regiune, luându-și revanșa pentru 30 de ani în care nu și-a fructificat capabilitățile.
Pentru că să fim foarte serioși, Ucraina a fost principalul beneficiar al prăbușirii URSS-ului, o țară mare, cu cel mai fertil sol, veneau banii pe conductă, fără nicio problemă, toate conductele trec prin Ucraina, excepție conducta care trece prin Belarus, cu industria siderurgică, cu capacitate de construcții, submarine, tot ce vreți. Adică avea cele mai bune date. Din păcate nu i-a ieșit pentru că n-a avut un singur lucru. Cum spunea Huntington într-o carte celebră, dacă nu știi cine ești, nu poți să ai poliță externă. Ucraina n-a știu cine e”, a declarat Dan Dungaciu în cadrul podcastului „România lui Cristache”.
Ucraina a crezut că neutralitatea este suficientă
De asemenea, acesta a subliniat că Ucraina a crezut în trecut, la fel ca Republica Moldova, că neutralitatea este suficientă.
„Dacă Ucraina ar fi știut cine este, așa cum învață astăzi din păcate tragic, atunci Ucraina a fi fost în cu totul și totul altă poziție. N-ar mai fost niciodată atacată de Federația Rusă, pentru că ar fi fost în NATO. Ucraina, din păcate, n-a fost în NATO pentru că n-a știut cine e.
Iar când ușile NATO erau deschise în anii 2000, Ucraina n-a bătut la aceste uși. Ucraina n-a dorit asta. Ea a crezut, la fel ca Republica Moldova, că neutralitate este suficientă, cu proverbul rusesc că vițelul care mănâncă de la două vaci, dacă e deștept, funcționează și e valabil. Și așa a lucrat Ucraina din păcate.
Deci lipsa de identitate puternică a Ucrainei a făcut ca Ucraina să nu-și fructifice potențialul, pentru că ea nu s-a dus spre Occident, a stat cum se spune, iertați-mă, expresia neacademică cu fundul în două luntre și în medie a fost bine. Revenind acum, dacă Ucraina ar fi avut acea victorie și Rusia ar fi fost prăbușită în acest război, sigur că ar fi devenit estul Europei principalul element de securitate în spațiile euroatlantic. Eu cred că acest scenariu nu mai e valabil”, a mai spus profesorul universitar.
Ucraina va trebui să se obișnuiască cu o situație neclară
Mai apoi, profesorul universitar a amintit de faptul că „ideea de a pleca” este „destul de străină” pentru Rusia.
„Cred că cel mai valabil, din datele pe care le discutăm în acest moment, cred că va trebui să așteptăm viitoarea ofensivă, dar mă tem că va fi ultima. Adică ucraineni, dacă vor reuși să o facă. Faptul că rușii se grăbesc acum, ei se grăbesc cu un temei. Știți cum e, de fiecare dată când se anunță o negociere de pace până la data negocierii de pace începe războiul fioros pentru că toată lumea vrea să ia cât mai mult până la negocierile de pace să aibă ce da înapoi.
Urmează viitoarea ofensivă, să vedem ce se va întâmpla. Trebuie s-o facă Ucraina, cel puțin, trebuie să o facă. În vară un important general spunea că după Herson, HIMARS să înceapă să bată spre Crimeea. Nu s-a întâmplat. Ucraina trebuie să facă ceva. Nu poți să te oprești acum și să pretinzi rușilor să plece că nu o să plece niciunde.
În general, ideea de a pleca pentru ruși e destul de străină. Ucraina trebuie să facă ceva și va depinde foarte mult de ofensiva aceea pe care nu știm, contra-ofensivă, ofensivă, cum se va numi. În funcție de asta probabil că se va încheia povestea și că vor fi negocieri, negocieri care însă din și cum arată datele și ce spun experții militari, negocierile se vor purta cu prezența rusească pe teritoriul Ucrainei. Și nu fără prezență rusească.
Asta înseamnă că va fi, cum se spune, o chestiune nici lae, nici bălaie, adică o zonă în care fiecare va clama victoria. Probabil, într-un fel sau altul, se vor construi noile viziuni despre de cum se definește victoria.
Dar Ucraina va trebui să se obișnuiască cu o situație neclară, nu îmi e limpede încotro se va duce integrarea europeană. Am văzut deja că au apărut discuții despre corupția din Ucraina”, a conchis Dan Dungaciu.