Simona Halep a fost invitată să semneze un document care poate arunca în aer forurile de conducere ale tenisului! Halep este așteptată să se înscrie în Asociația lui Novak Djokovic după amânarea procesului de dopaj. Asociația tenismenului sârb promite să apere interesele româncei.
După ce a luat atitudine în cazul Simona Halep, al cărei proces a fost amânat de mai multe ori de organismele de conducere ale tenisului, PTPA (Professional Tennis Players Association), asociația paralelă fondată de Novak Djokovic după ce sârbul a părăsit Consiliul Jucătorilor ATP, a transmis un nou mesaj în această săptămână.
PTPA a subliniat că nu are scopul de a „diviza tenisul”, într-o scrisoare deschisă trimisă sportivilor ATP și WTA, semnată de cei opt jucători care alcătuiesc comitetul executiv al organizației, inclusiv co-fondatorii Novak Djokovic și Vasek Pospisil.
„Unii au pus sub semnul întrebării necesitatea PTPA, care abordează preocupările legate de bunăstarea jucătorilor, oportunitățile economice și structura sportului”, se arată în scrisoare, a cărei copie a fost obținută de ESPN.
„Aceste eforturi sunt necesare și apreciate. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că ecosistemul tenisului nu a putut rezolva aceste probleme fără o asociație de jucători și, din păcate, jucătorii și fanii au fost lăsați în urmă în comparație cu omologii lor din alte sporturi”, au mai transmis membrii asociației lui Djokovic.
Unii jucători spun că PTPA divizează
Într-un interviu recent, Bernabe Zapata Miralles, numărul 42 mondial și membru al Consiliului Jucătorilor ATP, a susținut că PTPA „generează diviziune” și a spus că acesta „nu este un lucru pozitiv”.
Totuși, directorul executiv al PTPA, Ahmad Nassar, a declarat pentru sursa citată că scrisoarea trimisă jucătorilor miercuri nu a fost determinată de nimic anume:
„Am crezut că este important în acest moment ca consiliul să clarifice rolul PTPA în mediul de tenis deja fragmentat. Vrem să le reamintim jucătorilor că suntem ceva diferit de cele patru Grand Slam-uri, cele două circuite, dar și de ITF.
Suprapunem toate aceste entități pentru că în centrul tenisului sunt jucătorii. În tenis, jucătorii nu au avut niciodată o entitate care chiar încearcă să vorbească în numele lor…
Și, deci, ceea ce încercăm să facem este să oferim jucătorilor o altă cale de a-și face vocea auzită”, a precizat Nassar.
Halep este așteptată să semneze
Dacă Rafael Nadal și Roger Federer nu au dorit să intre în PTPA, Simona Halep este așteptată să semneze aderarea la asociația lui Novak Djokovic! O astfel de mutare ar reprezenta o lovitură pentru tenisul feminin, mai ales că jucătoarele din Consiliul WTA i-au întors spatele Simonei după izbucnirea scandalului de dopaj!
PTPA nu este un sindicat, dar Djokovic a afirmat că scopul său este să reprezinte și să protejeze interesele jucătorilor într-un mod similar cu cel în care sindicatele operează pentru ligi profesioniste precum NBA sau NFL, ceea ce ar ajuta-o pe Halep în procesul cu Agenția de Integritate a Tenisului (ITIA).
În acest sezon, PTPA a organizat întâlniri la Australian Open și Indian Wells. Deși nu se știe numărul exact al membrilor, Pospisil a spus că prezența acestora a crescut la fiecare turneu de când au început să organizeze întâlniri. Alături de Djokovic, din Comitetul Executiv,
organismul de conducere al acestei asociaţii, mai fac parte alţi şapte jucători importanți: Ons Jabeur (Tunisia), Paula Badosa (Spania), Hubert Hurkacz (Polonia), John Isner (SUA), Bethanie Mattek-Sands (SUA), Vasek Pospisil (Canada) şi Saisai Zheng (China).
PTPA i-a somat pe șefii tenisului în cazul Halep
După ce Simona Halep a oferit un interviu-manifest, în care și-a spus nemulțumirea cu privire la amânările procesului de dopaj, Asociația lui Novak Djokovic a luat atitudine și a somat organismele de conducere ale tenisului să ia o decizie:
„Unul dintre principiile PTPA este că jucătorii de tenis trebuie să aibă reguli și reglementări echitabile anti-doping, cu drepturi depline ale procesului echitabil. Aceasta ncesită o revizuire în timp util. Susținem pe deplin jucătorii în timp ce își exercită drepturile la apel, iar organele de conducere trebuie să se miște cât de repede posibil pentru a rezolva cazurile. Sportivilor nu le dă nimeni înapoi timpul pierdut atunci când câștigă apelul”, a fost mesajul PTPA, care a distribuit interviul cu Halep pe contul oficial de Twitter.