România cere intervenția Parlamentului European în procesul deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind aderarea la spațiul Schengen. Europarlamentarul Eugen Tomac a declarat că au fost depuse împreună cu documentele necesare, și dovada celor peste 50.000 de semnături adunate în favoarea acestei inițiative.
România a cerut Parlamentului European să intervină, în calitate de reclamant privilegiat, în procesul deschis la Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene.
Europarlamentarul Eugen Tomac a scris, vineri, pe pagina sa de Facebook, că a mai făcut un pas în demersul pe care l-a inițiat la Curtea de Justiție a UE în chestiunea Schengen.
„Am depus, la Bruxelles, petiția prin care cerem Parlamentului European să intervină, în calitate de reclamant privilegiat, în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Am depus, de asemenea, împreună cu documentele necesare, și dovada celor peste 50.000 de semnături adunate în favoarea acestei inițiative.
Parlamentul European, în calitate de reclamant privilegiat, are forța necesară pentru a ne ajuta să câștigăm acest proces atât de important pentru noi”, scrie europarlamentarul Eugen Tomac.
Tomac e sigur că intrăm în Schengen
Acesta spune că nu a fost singur în acest demers, ci i-a avut alături, în mod simbolic, pe toți cei peste 50.000 de români care au semnat petiția, cărora le-a mulțumit.
„Le mulțumesc colegilor mei din Partidul Mișcarea Populară pentru efortul și mobilizarea din ultimele luni. Îi mulțumesc și colegului meu, europarlamentarului Vlad Botoș pentru că a fost ieri (joi – n.r.) alături de noi.
România merită în Schengen și sunt convins că vom reuși să ne câștigăm acest drept ce ne-a fost refuzat timp de aproape 12 ani”, mai spune Eugen Tomac.
Sprijin de la Germania
La finalul lunii mai, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a aflat într-o vizită oficială de trei zile în România. La Palatul Cotroceni, acesta a afirmat că locul României este în spațiul Schengen și este conștient de așteptările țării noastre în acest sens.
”Sunt conştient de faptul că în România există o mare aşteptare în ceea ce priveşte statutul de membru deplin în Schengen. Ştiţi şi părerea guvernului federal, noi suntem de multă vreme de părere că locul României este în Spaţiul Schengen şi pot să vă asigur că sprijinul nostru de a-i convinge şi pe aceea care în acest moment stau deoparte că va continua sprijinul nostru”, a spus președintele Germaniei.
Frank-Walter Steinmeier a adăugat că prietenia dintre Germania şi România este una care a crescut în 30 de ani de bune relaţii care îi leagă, atât politic cât şi economic şi cultural.
”Oamenii din ţara dvs s-au ridicat cu trei decenii în urmă cu succes împotriva unui regim opresiv şi au luptat cu dificultate şi curaj pentru democraţie şi libertate şi vă asigur că nu doar eu, personal, ci chiar şi mulţi alţi germani au în continuare respect pentru acest lucru”, a mai declarat acesta.