Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a Codului fiscal, prin care pensiile de până în 3.000 de lei nu se impozitează.

Propunerea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 14 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V ‘Contribuţii sociale obligatorii'”, se arată în propunerea legislativă.

Iniţiatorii, un grup de parlamentari PNL, îşi motivează iniţiativa legislativă prin faptul că „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici” şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, „ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Pensia media lunară a ajuns la 1.856 de lei

Pe de altă parte, menționăm că numărul de pensionari a fost de 4,996 milioane de persoane, în trimestrul III din 2022, în scădere cu 7.000 de persoane faţă de trimestrul anterior, în timp ce pensia medie lunară a crescut cu 0,3%, până la valoarea de 1.856 de lei, raportat la perioada de referinţă, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.776 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,6% (comparativ cu 51,8% în trimestrul precedent). Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 97,5%.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 950 de lei (1.409 lei în judeţul Botoşani, 1.419 lei în judeţul Giurgiu, 1.426 lei în judeţul Vrancea faţă de 2.359 lei în judeţul Hunedoara, 2.251 lei în Municipiul Bucureşti şi 2085 lei în judeţul Braşov).