Vestea cea mare pentru cei cu pensii de peste 2.000 lei! Este informația momentului: Propunem majorarea

pensii

Sursa: Dreamstime

Vești bune pentru acești pensionari! Potrivit unui proiect de lege depus la Parlament, veniturile lor lunare ar putea crește prin modificările pe care deputații vor să le aducă la Codul Fiscal. Despre ce este vorba mai exact?

Modificările la Codul Fiscal ar putea crește pensiile

Un nou proiect de lege depus de liberali la Camera Deputaților vine cu o serie de modificări în ceea ce privește Codul Fiscal. Mai exact, deputații doresc să mărească plafonul care stabilește venitul impozabil lunar din pensii.

„În temeiul prevederilor art. 74 din Constituţia României, republicată, vă înaintăm Propunerea Legislativă pentru modificarea şi completarea legii nr. 227/2015, privind Codul Fiscal, spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului României”, se arată în adresa înaintată conducerii Camerei Deputaţilor şi semnată de către mai mulţi deputaţi PNL, printre care Raluca Turcan, Florin Roman şi Bogdan Huţucă.

Conform expunerii de motive, deputaţii cer modificarea art 100 din legea 227/2015, care spune că „Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii prevede în momentul de faţă că venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 2000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”.

Deputații vor majorarea plafonului la 3.000 de lei

În expunerea de motive se arată că acest plafon nu a mai fost ajustat, în ciuda faptului că inflația anuală a crescut și punctul de pensie a fost, de asemenea, majorat în ultimii ani. În acest context, veniturile din pensii au crescut peste plafonul de 2.000 de lei pentru mulți pensionari.

„În ultimii cinci ani nu au mai intervenit ajustări asupra acestui plafon care stabileşte venitul impozabil lunar din pensii, deşi inflaţia anuală a variat între 3% şi peste 14%. Mai mult decât atât, majorările succesive ale punctului de pensie operate în perioada 2017-2022, au determinat creşterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2000 lei pentru mulţi pensionari, majorări care, în parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depăşeau 2000 lei.

În contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum şi al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, propunem majorarea de la 2000 lei la 3000 lei a sumei prevăzute la alin 1, art 100, ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, impactul bugetar ar fi de 87,49 milioane lei pe lună (aproximativ 1 miliard de lei pe an), dar acesta poate fi acoperit din „creșterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din TVA, taxe şi alte impozite fiscale”.