Se schimbă regulile în ceea ce privește cardul de energie oferit românilor cu venituri mici. Cei care vor beneficia de aceste carduri vor avea mai multe avantaje. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene intenționează să extindă tipurile de energie pentru care se poate utiliza cardul de energie de la stat.
Guvernul României a inițiat o modificare la legea cardului de energie, un ajutor în valoare de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, curent sau restante, acordat cetățenilor cu venituri mici, inclusiv anumiți pensionari care au pensii sub 2000 de lei.
În prezent, banii sunt acordați în două tranșe de câte 700 de lei fiecare. Potrivit proiectului de ordonanță aflat în dezbatere publică, MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) intenționează să extindă tipurile de energie pentru care se poate utiliza cardul de energie de la stat.
Pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, noile tipuri de energie incluse în lista de sprijin temporar acordat în 2023 vor fi butanul, rumegușul, cărbunele, bricheții sau alți combustibili lichizi sau solizi.
Termenul „lemn de foc” a fost extins
Mai mult decât atât, termenul „lemn de foc” va fi clarificat, acesta incluzând și lemnul rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn destinate încălzirii locuințelor.
De asemenea, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023, pentru a putea fi acoperite din banii de la stat.
Noua ordonanță clarifică faptul că plățile pentru datoriile la energie nu pot include penalități sau alte daune sau dobânzi de întârziere, care vor fi în sarcina beneficiarului sprijinului.
Mai mult, dacă se constată că beneficiarul nu a fost eligibil pentru a primi fondurile de la stat la momentul acordării sprijinului, cardul de energie va fi anulat, iar sumele deja cheltuite vor fi suportate de la bugetul de stat.
Cardul de energie are o perioadă de valabilitate până la 31 decembrie 2023, iar plățile pot fi efectuate la oficiile poștale până la 27 decembrie 2023. Prima tranșă trebuie achitată până la 30 iunie 2023, în timp ce a doua tranșă poate fi utilizată din septembrie 2023 până la 27 decembrie 2023.
Cardul poate fi folosit pentru plată prin trei metode:
- la poștaș
- la oficiul poștal
- pe site-ul Poștei Române.
Marcel Boloș a fost luat la întrebări
Altfel, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost solicitat să răspundă referitor la mai multe probleme întâmpinate de către românii care au primit carduri de energie.
Deputatul Gabriel Zetea i-a adresat o interpelare în Parlament lui Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe tema cardurilor de energie (pentru plata facturilor). Iată întrebările:
1. Cine este răspunzător de faptul că pensionarii eligibili pentru a primi cardul pentru energie nu ajung în posesia acestui ajutor pe care statul român îl oferă categoriilor vulnerabile?
2. Ce trebuie să facă doamna Vălean Angela pentru a beneficia de acest drept, la fel ca ceilalți pensionari români care deja folosesc acest card pentru a-și plăti utilitățile sau masa lemnoasă pe care o achiziționează?
3. Este prevăzut în lege că firmele care distribuie masă lemnoasă trebuie să încheie un PROTOCOL DE COLABORARE cu Poșta Română?
4. Bonul fiscal/ factura fiscală și chitanța aferentă nu sunt suficiente pentru ca românii să poată achita masa lemnoasă achiziționată pentru încălzirea locuinței?