Așadar, Ursula von der Leyen a făcut un anunț de ultim moment după reuniunea şefilor de stat şi de guverne UE de joi seara, conform unui comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.
„Aş vrea să subliniez marele succes al liniilor solidarităţii care au permis Ucrainei să exporte mari cantităţi de cereale şi alte produse agricole”, a declarat Ursula von der Leyen.
De asemenea, președintele Comisiei Europene a subliniat că aceasta este „a doua mare iniţiativă”, după Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.
Ursula von der Leyen a făcut un anunț de ultim moment pentru fermierii din UE
„Este important să ne ajutăm – şi am discutat în această noapte despre acest lucru – fermierii din Uniunea Europeană care suportă consecinţele pieţei”, a mai spus Ursula von der Leyen, punctând că „o mulţime de cereale (n.red. ucrainene) vine acum pe piaţa europeană, iar acest lucru are o influenţă asupra preţurilor”.
În acest context, aceasta a subliniat că „ţările din prima linie care ajută cel mai mult liniile de solidaritate trebuie să nu sufere dezavantaje”
„Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro de la Rezerva Agrocolă de Urgenţă. Dar această sumă nu este suficientă. Acest lucru a fost foarte clar astă noapte”, a recunoscut Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen spune că este recunoscătoare României
Ursula von der Leyen a spus că este recunoscătoare României deoarece a sugerat o moțiune de creștere a sumei destinate fermierilor din statele din prima linie.
„Sunt recunoscătoare României că a prezentat o moţiune şi că a sugerat să analizăm o creştere a sumei destinate fermierilor din statele din prima linie”, a anunţat Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană a anunţat la începutul săptămânii că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.
Astfel, Comisia Europeană a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România.