Camera de Comerț Româno-Olandeză (NRCC) a transmis un comunicat în contextul în care se observă că dezbaterile din spațiul public cu privire la procesul de aderare a României la spațiul Schengen s-au intensificat.

Sprijin pentru integrarea României în Schengen

Având în vedere evoluțiilor continue, NRCC dorește să clarifice faptul că, în Camera Inferioară a Parlamentului Olandez nu a fost adoptată o rezoluţie prin care să solicite guvernului Olandei să voteze împotriva aderării României la spațiul Schengen.

„Am fost martori la modul în care integrarea României în spațiul economic european a contribuit semnificativ la progresul social și economic al țării. Fără îndoială, aderarea României la spațiul Schengen va sprijini în continuare această evoluție pozitivă.

Prin urmare, NRCC sprijină aderarea României la spațiul Schengen, preconizând un rezultat pozitiv al misiunii de evaluare al UE.

În plus, având în vedere prezența îndelungată a membrilor noștri în România, precum și contribuția pozitivă la economia și sectoarele în care aceștia își desfășoară activitatea, considerăm că procesul de luare a deciziilor politice nu ar trebui să fie legat de activitățile membrilor noștri”, se arată într-un comunicat al NRCC.

De asemenea, se precizează că modul în care se desfășoară procesul politic în săptămânile următoare va fi urmărit îndeaproape. În plus, până la votul din cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne din decembrie, NRCC se va angaja cu părțile interesate din Țările de Jos pentru a explica poziția organizației și, în același timp, va continua dialogul deschis și constructiv cu reprezentanții sectorului public și privat din România.

Evaluare pozitivă privind aderarea la Schengen

Amintim că, surse guvernamentale au precizat marți că raportul misiunii voluntare de evaluare privind aderarea la Schengen care urmează să fie prezentat miercuri la Bruxelles este unul „foarte pozitiv” pentru România.

De asemenea, sursele citate au precizat că Olanda nu şi-a trimis experţi, invocând faptul că această misiune „nu a fost suficient de largă”.

„Raportul este foarte pozitiv pentru România. (…) Olanda nu a trimis experţi la misiunea voluntară, susţinând că nu a fost suficient de largă, nu a cuprins mai multe domenii”, au afirmat sursele oficiale.

România a propus Olandei o misiune separată suplimentară. Potrivit surselor citate, Olanda nu a răspuns până în prezent acestei invitaţii. De asemenea, ministrul de Interne din România a convenit cu omologul său olandez o vizită la Haga, urmând să fie stabilită data când va avea loc.