IGSU a primit patru autospeciale cu roboţi

Moment important pentru salvatorii din România, anunţat chiar de către şeful DSU, Raed Arafat!

Este vorba despre patru autospeciale cu roboţi, care au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) chiar astăzi, 7 iunie. Aceşti roboţi vor veni în ajutor în cazul marilor incendii, acolo unde pompierii nu mai pot interveni fizic în interior.

Cele patru autospeciale vor fi folosite în Mureş, Braşov, Iaşi şi în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Ceremonia prin care a fost marcată intrarea în dotarea IGSU a celor patru complete de autospeciale cu roboţi, destinate intervenţiei rapide în cazul incendiilor de mari proporţii, avut loc miercuri, 7 iunie, la sediul MAI.

Raed Arafat: Creşte capacitatea de a interveni în situaţii extreme

Raed Arafat a explicat că noii roboţi vor putea intra în zonele unde riscul este prea mare pentru pompieri. Ei vor fi acţionaţi de la distanţă, având mai multe modalităţi de intervenţie. În plus, cu ajutorul noilor dotări, se vor putea transporta şi pacienţi pe targă.

„Astăzi facem un pas major înainte. Pentru prima dată intră în dotarea noastră roboţi de intervenţie. (…)

Face parte din dotarea pe care o facem pentru creşterea capacităţii de a interveni în situaţii extreme – fabrică cu pericol major sau pericol de explozie”, a declarat Raed Arafat, aflat la ceremonia de la sediul Ministerului de Interne.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a subliniat şi el că vorbim despre un eveniment cu „o semnificaţie aparte”. Şeful MAI a explicat că, graţie utilizării acestor roboţi, consecinţele negative pentru viaţa pompierilor vor fi mult diminuate.

„Marchează o premieră pentru structurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (…) Reprezintă un pas important în modernizarea instituţională şi o adaptare la noile evoluţii tehnologice”, a declarat Lucian Bode.

Cum funcţionează aceşti roboţi?

Roboţii pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului şi a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acţiune, transport echipamente şi persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor şi transmiterea informaţiilor despre acesta către un monitor, colectarea şi transmiterea imaginilor foto şi video atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, detecţie chimică şi nucleară, precum şi eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare, potrivit specificaţiilor dezvăluite de IGSU.

Ei sunt controlaţi prin intermediul telecomenzii fără fir, tip joystick, cu tabletă, pe care sunt afişate toate comenzile şi datele primite de la accesoriile/echipamentele specifice de intervenţie.

Anul trecut, în România, au avut loc 43.234 de incendii, media zilnică fiind astfel de 119 evenimente, au mai transmis autorităţilor. Vorbim despre 7,1% din totalul situaţiilor de urgenţă generate de manifestarea tipurilor de risc la nivel naţional.