Un nou beneficiu pentru salariați. Camera Deputaților tocmai a adoptat propunerea legislativă
Propunerea adoptată de Camera Deputaților modifică și completează art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, în sensul creării cadrului legal pentru ca salariaţi/ foştii salariaţi să poată accesa online registrul de evidenţă a salariaţilor cu privire la datele proprii.
Proiectul a fost adoptat cu 274 de voturi „pentru” şi o abţinere iar Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.
„Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă.
Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online pentru salariaţi/ foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru”, arată proiectul.
Vechimea în muncă poate fi dovedită cu extrasul
Totodată, actul normativ stabileşte că „vechimea în muncă şi/ sau în specialitate poate fi dovedită şi cu extrasul, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”.
„Metodologia de întocmire a registrului general de evidenţă a salariaţilor, înregistrările care se efectuează, condiţiile privind accesul online al salariaţilor sau al foştilor salariaţi la datele din registru, inclusiv condiţiile privind dovada vechimii în muncă şi/ sau în specialitate, precum şi orice alte elemente în legătură cu întocmirea acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”, prevede proiectul.
În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, se stabilesc procedura de acces online a salariaţilor sau foştilor salariaţi la datele din registrul general de evidenţă a salariaţilor modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă şi/ sau în specialitate, potrivit dispoziţiilor art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal, potrivi actului normativ.
Aduce normalitatea în România
„Fără birocrație inutilă, fără proceduri greoaie și consumatoare de timp, angajații din România vor avea acces, online și neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidență a salariaților (REVISAL). Vor putea vedea, oricând, informațiile privind contractele de muncă și vechimea, dar și dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile către stat”, spun reprezentanții USR despre proiectul inițiat de Cristina Prună.
„Proiectul adoptat astăzi (miercuri – n.r.), inițiat de mine în 2021, aduce normalitatea în România, oferind angajaților posibilitatea de a accesa online datele din Registrul de evidență a salariaților. Vor avea, astfel, dovada vechimii în muncă, iar în același timp vor putea să se asigure că le-au fost plătite de către angajator toate contribuțiile. Practic, proiectul repară o rotiță defectă de pe piața muncii. În prezent, pentru a obține dovada vechimii în muncă, salariații fie trebuie să facă drumuri la inspectoratele teritoriale de muncă – ceea ce înseamnă stat la cozi, numere de înregistrare, timp pierdut și drumuri inutile -, fie apelează la foștii angajatori. Proiectul elimină toate aceste probleme, oferindu-le acces online, în doar câteva click-uri. Sper doar ca Executivul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura și să dea dovadă de respect față de cetățeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.