Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a analizat vizita cancelarului Austriei, Karl Nehammer, în Bulgaria și a explicat care este, la acest moment, situația privind aderarea României la spațiul Schengen.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, nu crede că vizita lui Nehammer în Bulgaria poate schimba ceva și a reamintit că șeful executivului austriac și-a reiterat opoziția față de extinderea Schengen chiar înainte de vizita de luni. De asemenea, ministrul român a apreciat că Austria încearcă să „atenueze o anumită percepție legată de izolarea Austriei pe plan european în urma votului pe care l-a dat în decembrie”.
El a ținut să amintească discuțiile avute cu mai mulți reprezentanți ai statelor UE care ne susțin ferm și activ și care vor să susțină România să adere la spațiul Schengen.
„Toți acești miniștri de externe și, respectiv, de afaceri europene, susțin în mod foarte ferm, inclusiv prin demersuri făcute pe lângă Austria, aderarea României la spațiul Schengen”, a arătat Aurescu.
Este prematur să vorbim despre un calendar anume al aderării României
El a spus că e foarte important ca aceste consultări pe care președinția suedeză le va începe în mod formal în perioada imediat următoare să se declanșeze și abia ulterior să se vorbească despre calendare.
„Pe de altă parte, nu trebuie să uităm faptul că Austria este într-o perioadă electorală. Pe 29 ianuarie sunt alegeri. Înainte de această dată este greu de estimat care va fi poziția Austriei”, a comentat Bogdan Aurescu.
Ministrul român a ținut să sublinieze că Bulgaria mai are de discutat și cu Olanda, nu doar cu Austria.
„Deci toate aceste elemente trebuie puse împreună și trebuie trasă, apoi, o concluzie. Este prematur acum să vorbim despre un calendar anume”, a continuat Bogdan Aurescu.
Vizita lui Nehammer în Bulgaria în sine nu poate să schimbe ceva
El a apreciat că vizita lui Nehammer în Bulgaria în sine nu poate să schimbe ceva. De altfel, a spus Aurescu, cancelarul austriac a și anunțat înainte de vizită că poziția Austriei rămâne aceeași.
„Prin urmare nu cred că în urma acestei vizite se va putea trage vreo concluzie. (…) Vreau să reamintesc aici că Austria nu a cerut nimic din partea României, să facă ceva sau să nu facă ceva. E vorba de solicitări trimise către Comisie pentru a fi, să spunem, mai receptivă la probleme legate de migrație pe care le acuză Austria”, a spus Aurescu.
Ministrul de externe a menționat că nu putem să facem abstracție de realități obiective cum sunt, de exemplu, cele legate de alegerile din Austria sau de situația migrației pe ruta balcanică unde România nu este plasată.
„Acesta este și motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria și nu în România”, a explicat acesta.
Gestul lui Karl Nehammer, o sfidare la adresa României?
El nu vede vizita cancelarului austriac în Bulgaria drept o sfidare la adresa României, ci mai degrabă o încercare de a atenua o anumită percepție legată de izolarea Austriei pe plan european în urma votului pe care l-a dat în decembrie.
„Pentru că este foarte clar că în acel moment, prin acel vot negativ, Austria a arătat că este singurul stat european care se opune României pentru a adera la spațiul Schengen, iar toate celelalte state membre susțin această aderare”, a conchis Aurescu.