Vestea cumplită a dimineții a venit chiar acum. România este vizată în mod direct

romania harta

SURSA FOTO: Dreamstime

La nivelul Uniunii Europene este o adevărată dilemă în ceea ce privește renunțarea la gazul rusesc. Germania atrage însă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă o decizie imediată în acest sens. Șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag spune că acest lucru ar putea avea consecințe economice și sociale dezastruoase pentru țări precum România.

Michael Roth, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, a declarat că solidaritatea Uniunii Europene față de Ucraina este extrem de importantă și „de aceea livrăm arme, de aceea livrăm echipament militar, de aceea oferim sprijin financiar, oferim sprijin financiar și ajutor umanitar.” În opinia sa, acestea sunt elemente cheie.

Presiunea asupra regimului lui Putin trebuie crescută

În ceea ce privește sancțiunile, pachetul implementat de UE este unul amplu și reprezintă un mare succes.

„Am implementat deja un pachet amplu de sancțiuni ca Uniune Europeană. Acesta a fost un mare succes pentru capacitatea Uniunii Europene şi, pe termen scurt, am implementat deja aceste sancţiuni. Dar sancțiunile nu sunt suficiente. De aceea trebuie să discutăm în fiecare zi cum putem creşte presiunea asupra regimului lui Putin”, a declarat oficialul german pentru Digi24.

Relațiile energetice cu Rusia trebuie tăiate

Legat de dependența Europei de gazele rusești, Michael Roth spune că trebuie tăiate relațiile energetice, dar trebuie luate în considerare consecințele economice și sociale.

„Este o realitate amară că dependența în privinţa aprovizionării cu energie din Rusia în multe țări europene, inclusiv Germania, este mult prea mare. Aceasta este o realitate amară şi această realitate ne aduce în faţa unei dileme morale dezamăgitoare.

Pe de o parte, trebuie să tăiem relaţiile energetice. Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare consecinţele economice şi sociale. Sunt în favoarea interzicerii importului de cărbune. De asemenea, cu un embargo asupra petrolului cât mai curând posibil, trebuie să transmitem Kremlinului un mesaj clar că această dependență energetică se va încheia cât mai curând posibil.”

Consecințe dezastruoase pentru România și alte țări

Michael Roth punctează că guvernele europene „trebuie să-şi asume responsabilitatea” nu doar pentru țările lor, dar pentru toată Europa. De asemenea, acesta mai spune că o renunțare imediată la gazul rusesc ar avea consecințe dezastruoase pentru țări precum România și nu numai.

„Este o problemă, și de aceea avem o discuție plină de controverse pe această temă, în privinţa gazului, a livrărilor de gaze naturale din Rusia. Guvernele din Europa – şi guvernul german – trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru stabilitatea socială şi stabilitatea economică nu doar pentru ţările noastre, ci şi pentru Europa.

Consecinţele economice şi consecinţele sociale pentru ţări precum România şi alte state cu care avem legături economice extrem de puternice ar fi dezastruoase. Nu este vorba despre situația gospodăriilor private, sunt sigur că mulți dintre concetățenii mei, mulți germani vor accepta o creștere enormă a prețurilor la energie. Dar este o provocare pentru familiile cu un venit mediu.

Problema este că, prin embargoul imediat al gazelor naturale, am distruge bazele industriale din Germania. Şi asta este o problemă. Aceasta este o problemă nu doar pentru țara mea”, a mai declarat şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag.