S-a dezlănțuit iadul în Ucraina! Rusia intensifică presiunile în Donbas

Președintele Volodimir Zelenski spune că că regiunea industrială Donbas a fost distrusă, aceasta fiind centrul celor mai recente ofensive ale Federației Ruse, asta în timp ce unele dintre cele mai bogate țări ale lumii s-au angajat să ajute Kievul.

Potrivit presei internaționale, Rusia a început să folosească artileria și blindatele, de când s-a retras din zona apropiată Kievului. Acestea sunt folosite pentru ca armata lui Vladimir Putin să pună mâna pe cât mai mult teritoriu în Donbas, zonă pe care Moscova o revendică în numele separatiștilor.

„Ocupanții încearcă să exercite și mai multă presiune. Acolo este un iad – și nu este o exagerare”, a declarat președintele ucrainean, joi seara. ”(Există) lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra orașelor din centrul Ucrainei. Donbasul este complet distrus”.

Amintim că Rusia nu vede acest conflict drept un război, ci o operațiune militară specială prin care dorește să scape Ucraina de fasciști, asta în timp ce Kievul și aliații occidentali spun că motivul lui Putin este neîntemeiat.

Banii ajută Ucraina să câștige războiul

Pe fondul acestui război, care mai are un pic și ”împlinește” trei luni, Senatul american a aprobat un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari, acesta fiind cel mai mare ajutor american de până acum.

„Mesajul a fost: „Suntem alături de Ucraina. Ne vom uni cu resursele de care au nevoie pentru a trece peste asta”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

În plus, G7 va oferi Kievului 18,4 miliarde de dolari, în timp ce Ucraina spune că banii sunt la fel de importanți precum armele, aceștia ajutând țara să iasă victorioasă din conflictul cu Federația Rusă.

Sancțiuni pe bandă rulantă

Pe fondul sancțiunilor impuse Federației Ruse, cinci vicepreședinți străini ai Rosneft din Rusia au demisionat. Aceste sancțiuni afectează economia țării, arată Reuters.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a anunțat că ia în calcul orice posibilitate pentru a utiliza activele înghețata ale oligarhilor ruși, cu scopul de a finanța reconstrucția țării condusă de Volodimir Zelenski.

În același timp, SUA nu au exclus o eventuală aplicare de sancțiuni asupra țărilor care cumpără petrol rusesc.

Războiul provoacă diviziuni în NATO

Acest conflict armat a determinat Finlanda și Suedia să dorească să facă partea din Alianța Nord Atlantică (NATO), însă Turcia se opune acestei aderări, motivând că cele două țări nordice nu luptă destul împotriva terorismului.

În acest timp, președintele Joe Biden, dar și alți lideri europeni, sunt de părere că cererile Turciei sunt ușor de soluționat, precizând ”cred că vom fi în regulă”.

„Nu vom avea probleme: Condamnăm terorismul în toate formele sale și suntem angajați activ în combaterea acestuia”, a fost răspunsul Finlandei cu privire la temerile Turciei.

Rusia și Ucraina continuă conflictul armat

În acest timp, Rusia a reușit, săptămâna trecută, să bifeze cea mai mare victorie de la începutul invaziei, iar Kievul a anunțat că a ordonat garnizoanei sale dintr-o oțelărie din Mariupol să se retragă, după un asediu îndelungat.

Pe de altă parte, trupele lui Zelenski au reușit să facă față trupelor lui Putin la periferia celor de-al doilea oraș ca mărime, Harkov. Ucraina spune că până acum a recucerit 23 de așezări din apropierea Harkovului în ultimele două săptămâni.