Analiștii consideră că sunt mici șansele ca prețurile la încălzire și gaze să mai scadă vreodată. În timp ce reluarea activităților economice au generat o cerere mare de energie, nivelul ofertei nu a reușit să țină pasul din cauza investițiile tot mai mici în capacități de producție a combustibililor fosili.
În același timp, Europa a înregistrat probleme în ceea ce privește producția de energie din surse regenerabile. Din această cauză, România a ajuns să importe tot mai mult gaz rusesc.
„România a ajuns să importe cantităţi tot mai mari de gaze naturale pentru a-şi acoperi consumul intern, în ultimele două luni de vară, iulie şi august, ponderea gazului rusesc a depăşit 40% din consum, în timp ce în septembrie a fost de 30% din consum”, a explicat Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, pentru Adevărul.
România, legată de Gazprom
O altă problemă pentru țara noastră o reprezintă furnizorii externi de gaze. În timp ce România este practic legată la robinetul Gazprom, țări vecine, precum Bulgaria, beneficiază şi de importuri de gaze din Azerbaidjan. Tendința de creștere a importurilor în țara noastră se întâmplă pe fondul unei scăderi a producţiei interne tocmai într-o perioadă atât de dificilă. OMV Petrom a anunţat o scădere a volumelor extrase cu 10% în primele nouă luni ale anului.
Este probabil ca situaţia din prezent să continue şi este posibil să nu se încheie odată cu sfârşitul iernii. Odată cu venirea primăverii, va fi esenţial nivelul stocurilor la momentul respectiv, întrucât acesta va determina cât de ample vor fi efectele asupra preţurilor bunurilor de consum şi pentru cât timp se vor resimţi acestea.
Cauzele creșterii prețurilor
Analistul Radu Puiu spune că prețurile au crescut în Europa din mai multe motive. Aprovizionarea cu gaze naturale ar putea fi afectată de tensiunile geopolitice cu Rusia. Alte motive sunt creşterea preţului certificatelor pentru emisii de CO2 (care se îndreaptă spre 100 de euro pe tonă), producţia insuficientă de energie eoliană şi vremea mai rece decât de obicei pentru această perioadă a anului.
Preţurile energiei electrice europene au atins un maxim record deoarece deficitul de gaz natural a redus activitatea reţelelor electrice, care se confruntă deja cu întreruperi ale centralelor nucleare şi cu temperaturi foarte scăzute.
În Germania, preţul la energie a crescut la 269 de euro pe megawatt oră. Pentru a înrăutăţi lucrurile, autorităţile au anunţat închiderea a aproape 50% din capacitatea sa nucleară înainte de sfârşitul anului. Această veste a accentuat criza privind aprovizionarea după ce Electricite de France a declarat săptămâna trecută că opreşte patru reactoare pentru lucrări neplanificate.
Toate aceste măsuri forţează Europa să se bazeze mai mult pe gaz, dar transporturile din Rusia printr-o conductă cheie şi-au inversat direcţia, gazul îndreptându-se în schimb spre est, spre Polonia, spune analistul XTB România.