Având în vedere războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, unii caută explicații pentru acțiunile liderului de la Kremlin. Din ce în ce mai mult, politicienii și diverși analiști sugerează că președintele Vladimir Putin ar fi „nebun” sau „psihopat”.
De ce ștampilarea lui Putin ca „nebun” îl va face și mai periculos
The Independent scrie că o astfel de atitudine este extrem de ”periculoasă”. În primul rând, pentru că mare parte din stigmatizarea celor cu boli mintale se bazează pe teama de ceea ce ar putea face, fiind considerați oameni periculoși.
Mai mult, asocierea bolilor mintale cu aceste acte de barbarie duse de Rusia împotriva Ucrainei perpetuează acest mit al violenței și al pericolului. De aceea, nimeni nu ar trebui să-l mai numească pe Putin „nebun” pentru că astfel nu mai poate fi considerat responsabil pentru faptele sale, subliniază ziarul britanic.
Este în deplinătatea facultăților mentale
Potrivit The Independent, o a doua problemă cu etichetarea lui Putin drept „nebun” este aceea că astfel se elimină orice responsabilitate a președintelui rus pentru acțiunile sale. A-l absolvi pe Vladimir Putin de deciziile și faptele sale nu va ajuta la o mai bună înțelegere a crimelor de război. Președintele Putin este în deplinătatea facultăților mentale și le folosește, așa cum a subliniat presa rusă, pentru a prelua personal controlul operațiunilor din Ucraina, scrie The Independent.
Războiul sau „operațiunea specială” este justificată de Putin și de mulți ruși drept readucerea Ucrainei la Rusia, teorie susținută de unii dintre cei care trăiesc în Ucraina, în special de cei de la granița dintre cele două țări.
Teza este complet greșită și poate prelungi conflictul
Există o oarecare o logică în a fi precaut când încerci să negociezi cu cineva care este nebun, având în vedere că aceste persoane sunt imprevizibile. Din nou însă, teza conform căreia Putin este „nebun” este complet greșită și va avea consecințe extrem de grave și ar putea prelungi conflictul din Ucraina, notează ziarul.
Cum pot fi duse discuții de pace dacă liderii occidentali consideră că Vladimir Putin este bolnav mintal?
Pentru politicienii occidentali e ușor să facă declarații nejustificate despre starea de sănătate a lui Putin, însă astfel de reacții riscă să întârzie încheierea unui război care continuă să afecteze oamenii din ambele țări.
Acțiunile sale sunt un rău făcut cu bună știință
Nimeni nu câștigă nimic dacă îl ștampilează pe liderul Rusiei drept nebun, în afară de încercarea de a înțelege atrocitățile comise de acesta. Această absolvire a responsabilității pe termen scurt se va dovedi extrem de foarte costisitoare și în niciun caz nu va pune capăt acestui război.
După cum mulți au observat, războiul din Ucraina nu va fi câștigat sau pierdut de una dintre armate, ci se va putea încheia doar prin discuții, negocieri și diplomație. Așadar, nimeni nu mai trebuie să pretindă că președintele Putin este nebun doar pentru a-i justifica războiul, ci să spună clar și concis că acțiunile sale sunt ceea ce sunt: un rău făcut cu bună știință.