Volodimir Zelenski nu este sigur pe deplin că Vladimir Putin este încă în viață

Joi, 19 ianuarie 2023, în fața participanților Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că nu știe cine ia acum deciziile în cadrul Guvernului de la Moscova și că nu este sigur că Vladimir Putin mai trăiește.

„Nu sunt sigur pe deplin că Putin este în viață”, a declarat, joi, Volodimir Zelenski, citat de site-ul rus de știri Pravda.

Președintele Ucrainei s-a referit la ultimele apariții televizate ale lui Vladimir Putin, care, potrivit experților militari, au fost înregistrate separat de fundalul care a fost suprapus ulterior pe videoclip.

„Nu înțeleg cu cine și despre ce să vorbesc. Nu sunt sigur că președintele Rusiei, care apare uneori – oamenii de televiziune vor înțelege – pe ”chroma key”, nu prea înțeleg ce este. Nu sunt sigur pe deplin că este în viață. Nu știu cine ia deciziile. Nu prea înțeleg cum le poți promite liderilor europeni un lucru, iar a doua zi să lansezi o invazie pe scară largă a unei țări. Nu înțeleg cu cine avem de-a face. Când spunem , nu prea înțeleg cu cine [ar trebui să negociem]”, a explicat Volodimir Zelenski.

Potrivit spuselor sale, Vladimir Putin va rămâne în istorie ca cel care a săpat prăpastia uriașă dintre Rusia și Ucraina.

„Prăpastia dintre noi este adâncă, dar ei au săpat-o. Putin este cel care stă cu o lopată. Și va rămâne cu această lopată în istorie”, a precizat președintele Ucrainei.

Mircea Geoană crede că Vladimir Putin se pregătește pentru un război lung

La polul opus, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, este ferm convins că aliații trebuie să-și întărească apărarea și că sunt necesare sisteme defensive moderne pentru a face față oricăror amenințări viitoare. Din punctul lui de vedere, anul 2023 va fi unul dificil pentru că președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregătește pentru un război de lungă durată.

„E periculos să subestimezi Rusia. Putin se pregătește pentru un război lung. (…) Nu avem niciun indiciu că Putin și-ar fi schimbat planul, așa că trebuie să ne pregătim pentru o lungă perioadă de timp. 2023 va fi un an dificil și trebuie să continuăm să sprijim Ucraina pentru cât timp e necesar. (…) Trebuie să ne întărim apărarea pentru orice situație care poate apărea”, a explicat, miercuri, Mircea Geoană în cadrul Reuniunii Șefilor Militari ai Apărării din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

„Pe măsură ce învățăm lecțiile acestui război, trebuie să ne pregătim pentru potențialele viitoare războaie și să continuăm să transformăm NATO pentru era digitală. Trebuie să investim mai mult în apărare. Ținta de 2% care a fost decisă acum două decenii este un pas de la care să începem, nu maximum pentru sistemele noastre defensive. Avem nevoie de sisteme moderne, mai rapide, care să poată fi trimise oriunde. Pentru asta, aliații trebuie să continue să progreseze și să se gândească mai departe de 2024.(…)

Pe măsură ce învățăm lecțiile acestui război, trebuie să ne pregătim pentru potențialele războaie viitoare și să continuăm să transformăm NATO pentru era digitală. Alianța trebuie să-și păstreze capacitățile și capabilitățile pentru a se apăra împotriva oricăror amenințări de acum sau din viitor, a spus secretarul general adjunct al NATO.

În același timp, el susține că președintele de la Kremlin este cel care a subestimat NATO în a sprijini Ucraina și că ajutorul aliaților a făcut diferența pe câmpul de luptă. „În urmă cu un an, Putin a pornit războiul lui, să atace Ucraina și să ia libertatea ucrainenilor, dar a subestimat calitățile și curajul ucrainenilor, forțele armate și curajul conducerii. A subestimat unitatea noastră și solidaritatea noastră cu Ucraina. A subestimat reacția aliaților de a furniza resursele noastre pentru a sprijini dreptul Ucrainei de a se apăra. Asta a făcut diferența pe câmpul de luptă, iar suportul e critic și definitoriu pentru viitorul Ucrainei”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.