Prim-vicepreşedintele PNL Rareș Bogdan a vorbit despre taxa de solidaritate, pe care OMV Petrom nu o plătește în România, unde realizează cel mai mare profit, ci în Austria.
Adevărul despre taxa de solidaritate
„Aveți mai jos ADEVĂRUL GOL-GOLUȚ despre taxa de solidaritate, pe care OMV Petrom nu o plătește în România, unde face un profit uriaș datorită resurselor exploatate aici, ci în Austria.
1 – în Ordonanța taxei de solidaritate, scrisă de Ministerul de Finanțe, condus de PSD, există câteva activități exceptate de la plată (foarte simplu spus, dar trebuie să priceapă toți, nu doar economiștii). Consecința este că România pierde câteva miliarde de euro. Abuz în serviciu sau pură prostie?
2 – există state UE care nu au introdus excepții
3 – formulele de calcul din OUG nu au fost impuse de Comisia Europeană. Ca să fie clar! A fost la latitudinea ministrului de Finanțe cum consideră că trebuie să se facă taxarea și pentru care activități
4 – Comisia Europeană a organizat în decembrie consultări, iar ministrul de Finanțe nu a cerut nicio lămurire. Căci n-avea dubii. Avea, oare, altă agendă?
5 – țările UE au avut obligația de a raporta Comisiei, în timpul implementării, măsurile gândite. Ministerul de Finanțe a informat pe data de 30 decembrie, după emiterea OUG.
Toate acestea sunt fapte, deci pot fi demonstrate ușor. Eu nu doresc să demantelez Coaliția, suntem condamnați să guvernăm împreună cu PSD, dar vreau să știu cine, juridic vorbind, răspunde pentru paguba de câteva miliarde adusă bugetului de stat?”, a scris Rareș Bogdan, pe pagina sa de Facebook.
Ce spune președintele Klaus Iohannis despre acest subiect?
Președintele Klaus Iohannis a declarat, în legătură cu refuzul OMV de a plăti taxa de solidaritate, că Ministerul Finanțelor a făcut ordonanța fără a se consulta cu Ministerul Energiei.
„Dacă va plăti sau nu o să spună, cu siguranță, cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat, după aprobare, cum s-a discutat această chestiune și am aflat, de exemplu, că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție”, declară Klaus Iohannis.
Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce „este, în principiu în regulă, pentru că vorbim despre o taxă sau un impozit”.
„Am fost informat că să lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură, ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toții la televizor.
Toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este… Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să-l clarifice. Nu e nimic pierdut, dar aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema”, a declarat liderul de la Cotroceni.