Directorul Institutului „Matei Balș” din Capitală, medicul Adrian Marinescu, a vorbit recent despre evoluția tulpinii Omicron în Europa, cât și cazurile care au fost confirmate pe teritoriul țării noastre, după ce două persoane au fost repatriate din Africa de Sud.
Prezența variantei Omicron pe teritoriul României, un rezultat inevitabil. Adrian Marinescu: Harta se înroșește de la un moment la altul
Astfel, Adrian Marinescu a explicat că „era clar că o să avem şi în România” varianta Omicron, dacă ne uitam la evoluția din ultimul timp.
„Dacă ne uitam la evoluția din ultimul timp era clar că o să avem şi în România varianta nouă, chiar dacă vorbim de o situaţie controlată. Din fericire, sunt persoane care au fost carantinate. Sigur că, aşa cum se întâmplă în Europa şi cum se înroșește harta de la un moment la altul, lucrurile merg cu o repeziciune care depășește varianta Delta.
E clar că putem ajunge în punctul în care din cazuri izolate să avem transmiterea comunitară, care să fie accelerată. Hai să vedem şi partea plină a paharului şi să vedem faptul că atât în Africa de Sud şi cazurile pe care le avem în lume în acest moment sunt forme uşoare. Nu a fost nicio persoană care să decedeze. Cei doi sunt asimptomatici”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.
Primele cazuri cu varianta Omicron
În ziua de 4 decembrie, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice. Membrii coaliţiei de guvernare au avut discuţii în timpul şedinţei de Guvern de vineri pe tema celor mai bune soluţii care să fie adoptate în contextul revenirii românilor din străinătate de Sărbători, a declarat, vineri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, întrebat dacă s-a luat în calcul introducerea unor noi restricţii.
„Nu au fost discuţii aprinse şi neînţelegeri, au fost doar discuţii. Au fost discuţii pentru a găsi cea mai bună formulă astfel încât… în prima parte s-a pus problema cetăţenilor care se întorc acasă de Sărbători şi soluţiile vor fi cele mai bune”, a afirmat ministrul Muncii, la finalul unui eveniment pe tema persoanelor cu dizabilităţi.
Ministerul Sănătăţii (MS) şi Institutul de Sănătate Publică (INSP) vor reanaliza dacă se impune prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele care sosesc în ţară începând cu data de 5 decembrie 2021.
„Referitor la informaţiile venite ‘pe surse’ privind ‘disensiunile’ care ar fi avut loc în cadrul şedinţei de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate iar în urma prezentării propunerii iniţiale avizate de către specialişti, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuţiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, informează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).