Recenzorul va veni acasă și pentru românii care au completat formularele online, având în vedere că două milioane de astfel de chestionare au fost invalidate.

Institutul Național de Statistică (INS) spune că majoritatea celor care au avut chestionarele invalidate le-au refăcut la timp. Aceștia au putut vedea statusul chestionarului pe site-ul recensamantromania.ro/recenzare-on-line/, la secțiunea “Verificare autorecenzarii dupa 7 zile”.

Pentru a verifica dacă formularul online este sau nu validat vei avea nevoie doar de CNP – dacă validarea a fost efectuată cu succes, atunci persoana respectivă va primi o dovadă ce va putea fi descărcată, dar și un cod de confirmare.

În cazul în care chestionarul nu a putut fi validat, atunci vei primi un mesaj despre neefectuarea autorecenzării. În acest context, un recenzor va veni la ușa ta și te va ajuta cu chestionarul.

Autoritățile ne avertizează să avem grijă la impostori

Amintim românilor că trebuie să aibă grijă și să fie precuți. S-ar putea ca unele persoane să se dea drept recenzori pentru a vă intra în casă. Țineți minte că recenzorii poartă o legitimație specială și nu vă vor cere să intre în locuința dumneavoastră. Datele vor fi completate la ușă. Este important de știut cum deosebim recenzorii de impostori.

„Oamenii pot solicita recenzorului, pe lângă legitimatia ştampilată de Primărie, să prezinte actul de identitate”, a mai precizat coordonatorul, la Antena 3.

Pedepse contravenționale dacă nu îi răspundeți recenzorului

Dacă nu răspundeți la întrebările recenzorului riscați amenzi între 1.000 lei şi 3.000 lei. Amenzile sunt şi mai mari, între 1.500 lei şi 5.000 lei, pentru cei care nu permit accesul recenzorilor în locuinţă. De asemenea, şi recenzorii pot fi amendaţi, cu până la 5.000 de lei, asta dacă folosesc datele colectate în alt scop.

Oamenii nu sunt obligați să primească recenzorul în casă

Reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS) a venit cu o serie de clarificări în ceea ce privește participarea la recensământ. Potrivit celor de la INS, chiar dacă participarea la recensământ 2022 este obligatorie, românii trebuie să știe că nu există nicio lege care să-i oblige să primească recenzorul în casă. Astfel, fiecare poate decide unde alege să răspundă la întrebări.

„Nu există nicio lege care să vă oblige să primiţi recenzorul în casă. Puteţi să răspundeţi la întrebări pe hol, în curte, la uşă. Există doar obligativitatea participării la recensământ fie în formă on-line, fie prin răspunderea la anumite întrebări faţă în faţă”, spun reprezentanţii INS.