Lupte crâncene continuă în Severodonețk și în regiunea Harkov, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a lansat și un îndemn pentru trupele ucrainene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, marţi seară, compatrioţilor săi să „reziste” în Donbas, regiunea din estul Ucrainei considerată de el „vitală” şi de care va depinde viitorul războiului dus de Moscova contra Kievului, conform AFP.
Pierderile sunt dureroase, dar trebuie să rezistăm
În Severodoneţk, „pierderile, din păcate, sunt dureroase”, a spus Zelenski, „dar trebuie să rezistăm”. „Este vital să rămânem în Donbas!”, a declarat Zelenski în alocuţiunea sa zilnică către naţiune, difuzată pe Telegram, „apărarea regiunii este esenţială pentru a da un indiciu despre cel care va domina în săptămânile următoare”.
Preşedintele ucrainean a făcut aceste afirmaţii în contextul în care combatanţii au făcut ravagii de câteva zile în Severodoneţk şi Lisiceansk, două oraşe gemene de aproximativ 100.000 de locuitori, a căror înfrângere ar permite trupelor de la Moscova să ţintească Sloviansk, în regiunea Doneţk, la 70 km vest.
„Trebuie să rezistăm”, a spus Zelenski. „Cu cât inamicul suferă pierderi aici, cu atât mai puţin va avea forţa de a-şi continua agresiunea”.
Rusia a cerut marţi ucrainenilor să înceteze „rezistenţa absurdă” şi a propus un „culoar umanitar” de câteva ore, miercuri, cu scopul de a garanta „evacuarea în siguranţă a tuturor civililor, fără excepţie”, refugiaţi în Azov, o uzină chimică din Severodoneţk, emblematică pentru acest oraş industrial.
Se repetă situația din Mariupol?
Potrivit şefului administraţiei din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, „540 până la 560 de persoane” sunt refugiate în subteranele uzinei, amintind de situaţia de la oţelăria Azovstal, care a rezistat timp de mai multe săptămâni în portul Mariupol, la Marea Azov.
Kievul a indicat marţi că a primit trupurile a 64 de soldaţi ucraineni ucişi care au apărat oţelăria Azovstal, în cadrul unui schimb de rămăşiţe cu Moscova, dar seara nu a reacţionat la propunerea rusă în ceea ce priveşte Severodoneţk.
Potrivit ONG-ului norvegian Refugee Council, în jur de 500 de civili sunt refugiaţi în uzina Azot, „aproape în întregime ruptă de orice provizii”.
Responsabilii ucraineni neagă orice încercuire a forţelor lor în această etapă. „Oraşul nu este izolat, există căi de comunicare chiar dacă sunt destul de complicate”, a afirmat Striuk.
Potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, drumurile dintre Kramatorsk şi Lisiceansk sunt folosite pentru transportul de arme, în special lansatoare de rachete multiple Grad şi tunuri de artilerie, în timp ce vehicule speciale transportă tancuri care necesită reparaţii.
Forţele separatiste ruse şi pro-ruse încearcă de câteva săptămâni să cucerească pe Severodoneţk.
Oraș-cheie pentru Rusia în Donbas
Pentru Moscova, capturarea oraşului este esenţială pentru a permite cucerirea întregului Donbas, o regiune esenţial vorbitoare de limbă rusă deţinută parţial de separatişti pro-ruşi din 2014.
Ca şi Severodoneţk, Lisiceansk este de acum practic deşert, cu cabluri electrice secţionate, magazine arse.
„Ruşii bombardează centrul oraşului fără oprire”, a indicat pentru AFP un poliţist local. „24 din 24 de ore, non stop”, adaugă colegul său. „Nu mai există un loc sigur”, a spus un soldat care păzeşte staţia locală de pompieri şi „mai sunt [încă] o mulţime de oameni aici”.
Pentru a înfrâna avansul rusesc, Kievul continuă să ceară arme de la occidentali. Dar „[am] primit [doar] aproximativ 10%” din armele de care Ucraina „are nevoie” şi fără de care „nu vom putea câştiga acest război”, a deplâns ministrul adjunct al Apărării, Anna Maliar.