Vestea dată de șeful Casei de Pensii: Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 Ianuarie 2025

casa de pensii, majorări pensii, bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Noua lege a pensiilor prevede clar mecanismul de indexare din care tot timpul pensiile vor crește de la 1 ianuarie. El va fi actualizat cu 100% din rata inflației, la care se mai adaugă și creșterea economică realizată prin câștigul salarial mediu brut pe economie

Vestea dată de șeful Casei de Pensii: Ce se întâmplă cu pensiile la fiecare început de an

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat la Antena 3, că toate pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2025.

„Să știți că noua lege a pensiilor este mult mai simplă, este și mai predictibilă, pentru că avem un mecanism foarte clar de indexare a pensiilor începând cu anul viitor. Dacă înainte această indexare se făcea așa, ad-hoc din pixul politicienilor, acum lucrurile sunt foarte clare, în sensul că avem foarte clar mecanismul de indexare din care tot timpul pensiile vor crește de la 1 ianuarie. Și va fi actualizat cu 100% din rata inflației, la care se mai adaugă și creșterea economică realizată prin câștigul salarial mediu brut pe economie”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

Șeful Casei de Pensii a spus că, în urma recalculărilor de anul acesta, pensiile a 3.8 milioane de români vor crește.

„Este vorba de aproximativ 83% din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii pentru care, în urma aplicării noi formule de calcul care face parte integrantă din nou a legea pensiilor, pensiile cresc începând cu 1 septembrie”, a mai spus Baciu.

„Majorările în procent sunt de la 1% la 100%, iar creșterea medie în valoare nominală în lei este de 620 lei”, a mai precizat șeful Casei de Pensii.

Ce se întâmplă dacă decizia de recalculare este greșită

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat vineri seară ce pot face pensionarii dacă decizia de recalculare este greșită.

Daniel Baciu a explicat la Antena 3 că lucrurile sunt foarte simple, întrucât sunt prevăzute și în decizia de recalculare. El a menționat că un pensionar, atunci când este nemulțumit sau nedumerit de ceea ce găsește, ar trebui să urmeze o minimă procedură prealabilă. Aceasta ar putea consta în depunerea unei petiții la Casa de Pensii, în vizitarea biroului de relații cu publicul sau în solicitarea unei audiențe la conducerea Casei de Pensii, pentru a cere lămuriri sau informații suplimentare cu privire la conținutul deciziei de recalculare.

Șeful Casei de Pensii a spus că a vorbit cu directorii Caselor de Pensii pentru a aloca mai mulți funcționari la ghișee, în cazul în care pensionarii vor merge pentru a cere mai multe informații.

Noua lege a avut în vedere echitatea

Daniel Baciu a explicat că, prin recalcularea pensiilor, nu s-a avut ca obiectiv creșterea tuturor pensiilor cu 100%, ci mai degrabă realizarea unei echități între pensii. Scopul principal al recalculării a fost să abordeze și să corecteze inechitățile care s-au acumulat în timp.

Baciu a detaliat că, în ultimii patru ani, s-a aplicat un indice de corecție extrem de favorabil pentru persoanele care au ieșit la pensie în această perioadă, ceea ce a creat un dezavantaj considerabil pentru cei care s-au pensionat înainte de acest interval. Această situație a fost generată de diferențele în stagiile de cotizare și de variațiile legislative aplicabile la momentul respectiv.

Baciu a subliniat că, din cauza acestui indice de corecție, pensiile cu contribuții egale au ajuns să fie diferite în plată. El a spus că recalcularea a fost menită să rectifice această inechitate, care a fost considerată extrem de deranjantă. Potrivit acestuia, feedback-ul primit de la pensionari a fost esențial în elaborarea noii formule de calcul.

Astfel, noul sistem de calcul urmărește să aplice un principiu de bun simț, asigurând că pensiile sunt egale în plată pentru contribuții egale. Baciu a afirmat că, prin aceste măsuri, s-a dorit nu doar ajustarea cuantumului pensiilor, ci și restabilirea unei corectitudini în sistemul de pensii.