Sorin Oprescu dă în judecată Parlamentul
Sorin Oprescu dă în judecată Parlamentul pentru a-și recupera pensia specială! Fostul primar al Capitalei apare pe această listă, dar este fugit în Grecia, și refuză să se întoarcă în România, unde ar trebui să execute o pedeapsă de 10 ani și opt luni pentru fapte de corupție.
Sorin Oprescu dă în judecată statul alături de Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase, Eugen Nicolicea, Anghel Iordănescu și alți foști parlamentari. Foștii deputați și senatori sunt nemulțumiți în legătură cu eliminarea pensiilor speciale.
Amintim că eliminarea pensiilor speciale s-a votat la sfârșitul lunii iulie, la finalul sesiunii parlamentare. O situație asemănătoare s-a întâmplat și în 2021, când s-a luat o decizie similară.
Sorin Oprescu, condamnat pentru fapte de corupție
În prezent, Sorin Oprescu este fugit în Grecia. Fostul primar nu se întoarce în România, deoarece ar trebui să ispășească o pedeapsă de 10 ani și 8 luni pentru fapte de corupție.
După ce a fost condamnat pentru spălare de bani din cauza șpăgilor care au fost încasate în Primăria Municipiului București în perioada în care acesta a ocupat funcția de primar, acesta a primit în luna iunie o altă pedeapsă pentru evaziunea fiscală.
Procurorii spun că sumele trecute dintr-un cont în altul nu numai că au lăsat TVA neplătită în urmă, dar și impozit pe profit.
Aceiași procurori au mai spus că, în perioada 2013-2015, a funcționat un grup infracțional prin care firmele primeau contracte din partea instituțiilor subordonate Primăriei Capitalei. Ulterior, acestea trebuiau să remită o parte din profitul făcut.
Printre cei care au făcut parte din acest grup se numără și Sorin Oprescu, scrie ziaruldeiasi.ro, adăugând că, în ceea ce privește principalele instituțiile implicate este vorba despre Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştilor și Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.
Sursa anterior citată precizează că ieșeanul Claudiu Bengalici a avut un rol important în cadrul grupului. Cunoscut și drept Ben, acesta reușea să vâneze contracte publice în Capitală cu ajutorul firmei sale Delta Construct Invest SRL.
Sumele oferite drept șpagă intrau mai întâi prin contul acestei firme, apoi în contul altor afaceri ale lui Ben, după care erau scoase de la bancomate. În acest mod, beneficiarul real al sumelor respective era necunoscut.
9 milioane de lei au trecut prin procesul mai sus menționat, iar Claudiu Bengalici beneficia de un comision de 13,5% pentru rolul de complice la spălarea banilor. Curtea de Apel București i-a dat o condamnare de 6 ani și 6 luni de închisoare.