În ultima perioadă, a existat o stabilitate a banilor din Pilonul II, astfel s-au recuperat jumătate din pierderi. Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a oferit explicații cu privire la situația pensiilor din Pilonul II la momentul de față.

S-au recuperat deja jumătate din pierderile înregistrate

„Vestea bună este că de aproximativ patru săptămâni suntem într-un proces marcant de revenire. De ce marcant? Pentru că în ultimele patru săptămâni s-au recuperat jumătate din pierderile înregistrate pe parcursul întregului an. Atâta vreme cât fondurile de pensii private investesc în piețe financiare, un element cu care trebuie să ne obișnuim se cheamă volatilitate.

În momentul în care îți dorești un randament semnificativ mai mare decât un depozit bancar, și fondurile de pensii private au avut în medie peste 7% an de an timp de 14 ani, regula jocului este să accepți aceste volatilități temporare ale piețelor financiare”, a afirmat Radu Crăciun, potrivit stirileprotv.ro.

APAPR a anunțat că la Pilonul II s-au recuperat peste jumătate din scăderile din anul 2022

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private este din nou în creştere. S-au recuperat, în mai puțin de două luni, peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate, arată calculele prezentate miercuri de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Astfel, la data de 12 august 2022, randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu minus 7,6% la finele primului semestru.

Cum trebuie să procedeze o persoană care iese la pensie în această perioadă?

La întrebarea ce trebuie să facă acea persoană care se pensionează în timpul apropiat, președintele APAPR a explicat că nu este loc de panică aici.

„Odată ce ai îndeplinit condițiile de pensionare, nu te dă nimeni afară din fondul de pensii private, nu ești obligat să scoți banii din fondul de pensii private.

Dacă dorești să mai aștepți, să-i mai păstrezi acolo, pentru a trece peste acest episod de volatilitate, poți foarte bine să o faci. În măsura în care îți permiți să scoți banii mai târziu, ar fi o idee foarte bună”, a precizat Radu Crăciun.