ANAF a primit o lovitură dură și este obligată să-i restituie lui Dan Voiculescu banii opriți din pensie. Instituția nu reușește, sub nicio formă, să recupereze prejudiciul din dosarul ICA. Mai mult chiar, acum este silită să-i returneze o parte din bani lui Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact. Fiscul a pierdut definitiv contestația la executare
Totul s-a petrecut în 2018, când Dan Voiculescu a cerut executarea silită a ANAF. El a explicat atunci că instituția i-a impus o poprire pe contul în care își încasează pensia într-un procent mai mare decât cel legal. Decizia finală a fost luată de Tribunalul București, care a constatat că ANAF trebuie să-i restituie lui Dan Voiculescu suma de 63.065,57 lei, din care 55.869,33 lei debit-restituire, 1.000 de lei – cheltuieli de judecată și 6.195,24 de lei – cheltuieli de executare.
ANAF a luat măsura popririi conturilor lui Voiculescu
Potrivit datelor din dosar, în aprilie 2015, ANAF a luat măsura popririi conturilor pe care Dan Voiculescu le are la Raiffeisen Bank, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA. Acesta este evaluat la 60 de milioane de euro. În 2018, Dan Voiculescu s-a adresat unei instanțe civile. El a cerut anularea și întoarcerea executării silite a unor sume rezultate din poprirea conturilor și virate la Trezoreria Statului, sectorul 1.
În 2019, Judecătoria Sectorului 1 a constatat că ANAF a calculat greșit sumele poprite și a depășit limita legală de 1/3 din totalul veniturilor provenite din salariu și pensie, începând cu februarie 2017. Drept urmare, instanța a decis că Voiculescu să primească înapoi suma de 55.869,33 de lei, reprezentând suma totală executată nelegal de ANAF.
Decizia luată de judecători
Ulterior, ANAF a contestat, fără succes, această decizie. La începutul acestui an, instanța a stabilit că instituția trebuie să se conformeze deciziei judecătorești și să plătească suma respectivă.
”În altă ordine de idei, în speță creditorul este titularul unei hotărâri judecătorești definitive care constituie titlu executoriu și, așadar, beneficiarul dreptului de a cere punerea în executare silită a acestuia conform dispozițiilor art.622 și urm. Cod proc. civ., care nu este înlăturat prin dispozițiile legii procedurale fiscale de mai sus. Cu atât mai justificat este dreptul creditorului de a demara executarea silită a titlului executoriu reprezentat de sentința civilă nr…./28.02.2019 a Judecătoriei Sectorului 1 București, definitivă, cu cât debitoarea Administrația Sectorului 1 a Finanțelor Publice, în decurs de 1 an de la data la care aceasta a rămas definitivă nu a realizat niciun demers în vederea îndeplinirii de bunăvoie a obligațiilor izvorâte din aceasta”, arată judecătorii de la Tribunalul București, potrivit motivării citate de Fanatik.
ANAF încearcă din 2014 să recupereze un prejudiciu de 60.5 milioane de euro, în dosarul privatizării ilegale a Institutului de Cercetări Alimentare. Suma ar trebui recuperată în solidar de la persoanele condamnate, ca urmare a admiterii acțiunii civile a Ministerului Agriculturii.