George Mihăiță, supărat pe Ministrul Culturii

George Mihăiță nu are nevoie de nicio prezentare. Faimosul actor este îndrăgit de toată lumea. Totuși, puțini sunt cei care știu că el a fost secretar de partid în perioada comunismului.

Acum, el a oferit un interviu pentru viva.ro, în care a spus cum a fost acea perioadă pentru el. De altfel, el a și primit invitație de la renumitul regizor italian Michelangelo Antonioni, dar a ajuns la el după 10 ani.

La momentul respectiv, George Mihăiță a fost tare supărat pe ministrul Culturii, dar l-a iertat între timp.

”Orice rău e spre bine. Piedicile te ajută, dacă lupți. Piedicile sunt pași înainte. Atunci eram supărat pe Ministerul Culturii… Acum, după atâtea proiecte de succes, nu regret. Nici Dobrin n-a ajuns la Real Madrid”, spune el.

El a mai povestit că viața de actor nu era așa de rea în acea perioadă. Potrivit lui, actorii și comunismul erau pe ”două drumuri paralele”.

”N-avea comunismul treabă cu noi. Ne lăsa în pace. Și noi pe el. Vorba unui coleg. Comunismul a fost agentul nostru. Ne oferea filme… în care să jucăm. Noi și comunismul… două drumuri paralele”, spune el.

George Mihăiță, secretar de partid

Timp de trei ani, actorul a lucra ca secretar de partid. El spune că în acea perioadă nu i s-a schimbat deloc viața. Nici teatrul nu a suferit schimbări.

El povestește că obișnuia să meargă pe la întreprinderi pentru a face rost de bani de salarii. Uneori mergea și pe la primărie pentru a face rost de apartamente pentru angajați.

De asemenea, el a mai spus că a rămas mereu același și că dacă existau mai mulți secretari de partid ca el, atunci nu mai curgea sânge la Revoluție.

”Fetița lui Radu Gheorghe avea 4 ani și, când voia să mă jignească, îmi zicea „secretarule de partid”.

Ce să vă spun? Nu s-a schimbat cu nimic viața mea și nici a teatrului. Când dintr-o poziție poți fi de folos angajaților e de bine.

Țin minte că mergeam pe la întreprinderile din sector să fac rost de bani pentru salarii sau mergeam pe la primărie pentru a obține un apartament unui angajat.

Am fost și am rămas același George Mihăiță. Dacă și Toma Caragiu a fost secretar de partid, sunt cu atât mai liniștit. Dacă toți secretarii de partid erau ca mine, nu mai curgea sânge la Revoluție”, spune el.

Motivul pentru care nu a mai jucat în BD

În același interviu, el a mai precizat motivul pentru care i-a fost jenă să apară în comedia Brigada Diverse.

”După ce joci în „Reconstituirea (în 2008, declarat cel mai bun film românesc), ar trebui să ai pretenții mai mari de la tine. A apărut BD-ul carbaxin.

Am acceptat, dar, treptat, s-a instalat un disconfort. Și în seria a 3-a am refuzat să mai joc. Sunt bucuros că „Reconstituirea a fost achiziționat de Muzeul de Artă din New York”, spune el.

Nu în ultimul rând, acesta a mai făcut și un clasament cu rolurile care și-au lăsat amprenta asupra sa. Amintim că George Mihăiță a jucat în peste 60 de filme. Nici numărul pieselor de teatru în care a jucat nu este mic.

Potrivit cunoscutului actor, rolurile care și-au lăsat amprenta asupra sa sunt cele din:

  • Reconstituirea
  • Undeva la Palilula
  • Clanul
  • Revizorul
  • Casa Zoikăi
  • Bani din cer

Întrebat care sunt colegii de breaslă care i-au insuflat dragostea pentru lume artistică, el a răspuns:

  • Caragiu
  • Dinică
  • Iordache
  • Mălăele
  • Diaconu